de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

The Godfather: hoe is de film gemaakt?

  • Geplaatst op
  • 0
The Godfather: hoe is de film gemaakt?

Iedereen kent de film The Godfather, toch stonden de filmmaatschappijen niet op de eerste rij voor dit script. Lees hier hoe het is gegaan.

Vraag een willekeurige voorbijganger op straat naar de meest bekende gangsterfilm en de kans is groot dat de titel The Godfather valt. Deze triliogie van de regisseur Francis Ford Coppola naar de roman van Mario Puzo is ongetwijfeld een van de meest bekende filmklassiekers aller tijden.

Bijna iedereen kent de films over de maffiafamilie Corleone, de meeslepende muziek van Nino Rota en de bekende acteurs –zoals Al Pacino, James Caan, Robert Duvall en later Robert de Niro die met hun rollen doorbraken.

Het verhaal van The Godfather

Wie kent het verhaal niet? De film over de legendarische Don Vito Corleone gespeeld door Marlon Brando, die halverwege de jaren veertig aan het hoofd staat van een New Yorkse maffia-imperium. Zijn jongste zoon, de soldaat Michael (Al Pacino), houdt zich afzijdig van de duistere praktijken van zijn vader. Wanneer Don Vito wordt neergeschoten besluit Michael om wraak te nemen en moet hij naar Sicilië vluchten. Hij keert terug als zijn oudere broer Sonny (James Caan) wordt vermoord en neemt de rol van Godfather over zijn vader.

Met een low-budget film toch een groot succes

Menig filmcriticus beschouwt The Godfather als de beste film aller tijden. Best bijzonder voor een film die in de jaren zeventig van de vorige eeuw maar moeizaam van de grond kwam. Filmmaatschappij Paramount wilde aanvankelijk een low-budget film maken van de succesvolle roman The Godfather. Pas nadat Sergio Leone de opdracht afsloeg (om vervolgens zijn eigen maffiaklassieker ‘Once upon a time in America’ te produceren), kwam Francis Ford Coppola in beeld.  

Eigenzinnige regisseur werd bijna ontslagen

De samenwerking tussen Coppola en Paramount verliep niet bepaald vlekkeloos. De eigenzinnige regisseur Coppola – die tien jaar later ook succes had met Apocalypse Now – overschreed ruimschoots het filmbudget. Verder hiel hij zich niet aan schema’s en selecteerde bovendien voor de hoofdrollen acteurs die Paramount niet zag zitten, zoals de nog onbekende Al Pacino en de destijds bijna uitgerangeerde Marlon Brando.

Ook zijn manier van werken viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo liet hij zijn acteurs scenes improviseren die soms het witte doek niet eens haalden en hield hij diners waarbij hij de spelers liet eten, drinken en spreken als hun personage. Filmmaatschappij Paramount heeft meermaals overwogen om Coppola aan de kant te zetten.

 

The Godfater werd een groot succes met een karrevracht aan prijzen

In plaats daarvan heeft Coppola zijn zin doorgezet en zijn meesterwerk afgeleverd.  De film die op 15 maart 1972 in première ging zou Paramount geen windeieren leggen. In het eerste jaar leverde The Godfather 81,5 miljoen dollar op, veertien keer meer dan de productiekosten.

De film werd genomineerd voor elf Oscars, maar kreeg er uiteindelijk drie; voor de beste acteur (Marlon Brando), het beste aangepaste scenario en beste film.  Daarnaast won de film ook nog eens zes Golden Globes. Het vervolg The Godfather Part II was met 6 Oscars nog succesvoller. Part II die in 1974 uitkwam was de eerste vervolgfilm die een Academy Award voor beste film won. Alleen Part III dat pas in 1990 was minder succesvol.

Vervolg kreeg een abrupt einde

Halverwege de jaren negentig ging het gerucht dat Maria Puzo bezig was met een vierde deel waarin Leonardo di Caprio een hoofdrol zou spelen als jonge Sonny. Maar na het overlijden van Puzo in 1999 leek de kans op een vervolg verkeken.  Wel werd een paar jaar geleden bekend dat Francis Ford Coppola werkt aan een scenario voor een nieuwe Italiaans-Amerikaanse saga die zich afspeelt in tussen 1930 en 1960. Coppola’s laatste film Twixt kwam uit in 2011.

Om toch de herinnering van The Godfather te behouden hebben wij speciale shirts en crewnecks uitgebracht met hierop de beeldtenis van Don Corleone. 



 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »