Hoe is Popeye zo wereldberoemd geworden?
- Geplaatst op
- 0
We kennen hem allemaal wel: de spinazie-etende zeebonk uit de stripboeken en later animatiefilmpjes. Mateloos populair van generatie op generatie, bij kinderen en volwassenen. Hoe is hij zo beroemd geworden en aan wie heeft hij dat te danken? Je leest het in deze blog.
Ken je hem nog, dat mannetje met die spierballen, het anker op zijn onderarm getatoeëerd en een blik spinazie in zijn hand? Wie is er niet met de stripheld Popeye groot geworden. Als kind met voor de buis en heel hard meezingen met het lied ‘I’m Popeye the sailor man’. Popeye en zijn liefje Olijfje veroverden al in 1929 de wereld van cartoons en comics en werd zo het meest beroemde stripfiguur allertijden. Maar hoe is hij zo bekend geworden en gebleven? Wij doken in de archieven en zetten alle feiten voor je op een rij.
Hoe het ooit begon
Tekenaar Elzie Segars begon in 1919 een krantenstrip met de naam Thimble Theatre waarin Olijfje en haar familie de hoofdrol speelden. Popeye is eigenlijk beroemd geworden dankzij haar. In de loop der jaren kreeg hij zo veel fans en werd hij steeds geliefder, dat niet Olijfje de hoofdpersoon meer was, maar Popeye. Toen Segars in 1938 overleed, konden de tekenaars niet anders dan de strip voortzetten. Popeye werd zo beroemd, dat hij zelfs tijdens de tweede wereldoorlog werd ingezet door de regering van de Verenigde Staten. Popeye riep de mensen op om gedurende de oorlog wat minder vlees te eten en wat meer spinazie te kopen.
De spinazie-etende zeebonk werd na de dood van Segars tot leven gebracht door de Joodse broers Max en Dave Fleischer. Zij maakten in 1933 voor Paramount Pictures de eerste tekenfilms waarin Popeye de hoofdrol speelde. Ook Olijfje, J. Wellington Wimpy en de gespierde Bluto kregen een prominente plek in de animatiefilmpjes. Twee vaste stemacteurs spraken jarenlang de stemmen in van Popeye en Olijfje en de serie werd razend populair. Eigenlijk was het verhaal simpel: Popeye en Olijfje maken allerlei avonturen mee, waarbij ze te maken krijgen met schurken en boeven. Popeye raakt met ze in gevecht, ook om Olijfje een beetje te imponeren, en op momenten dat hij het moeilijk krijgt neemt hij een blik spinazie en eet dat in één keer op. Ineens wordt hij supersterk en verslaat zo zijn tegenstanders. Op heroïsche wijze zingt hij daarna het lied ‘Im Popeye the sailor man’ en is de aflevering afgelopen. En zo gaat het iedere keer. Simpel, maar ongekend populair.
Stijgende spinazieverkoop in de VS
Niet alleen Popeye’s populariteit steeg tot een hoogtepunt, ook de verkoopcijfers van spinazie stegen sterk. Bovendien riep de Amerikaanse overheid ten tijden van de Eerste Wereldoorlog burgers op het dure vlees een beetje te vervangen door het goedkopere spinazie. De verkoopcijfers van spinazie in de VS steeg in die periode met wel 30 procent. Onder invloed van de populaire Popeye bij kinderen werd spinazie het lievelingseten van kinderen. Zij verkozen het groene goedje zelfs boven kalkoen en ijs.
Popeye gaat met de tijd mee
Aan al het goede komt een eind. Zo ook aan de Fleischer studio. Wegens faillissement werden de gebroeders Fleischer in 1941 gedwongen hun studio te verkopen. Paramount Pictures kocht de studio’s en veranderden de naam in Famous Studios. Ruim 15 jaar later werden de rechten van de serie een aantal keren doorverkocht. Bluto was al die jaren afwezig vanwege een misverstand. Men dacht dat Paramount de rechten over deze karakter had, maar deze bleken ook in handen te zijn van de huidige eigenaar van de rechten van Popeye, dus kwam Bluto weer terug in de serie tussen 1978 en 1987. Ondanks de huidige techniek in animatiewereld, blijven de oude filmpjes uit de Fleishertijd het populairst. Warner Home Video besloot in 2007 alle originele filmpjes van tussen 1933 en 1957 te restaureren en op dvd uit te brengen.
Popeye bij Style Italy
Of je nu 10 of 100 bent, Popeye is tot op de dag van vandaag razend populair. Ben jij ook fan? Kijk dan eens in onze webshop voor stoere truien met held Popeye.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...