de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

5 feiten die je nog niet weet over Jezus

  • Geplaatst op
  • 0
5 feiten die je nog niet weet over Jezus

De bekendste persoon uit onze geschiedenis is zonder twijfel Jezus. Iedereen kent zijn verhaal uit de Bijbel. Maar toch zijn er nog dingen die je waarschijnlijk niet weet. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.

Hij is de hoofdpersoon in het beroemdste en meest gelezen boek ter wereld. Natuurlijk hebben we het dan over Jezus. Jezus Christus, Jezus van de Nazareth, Jezus de Messias. We hebben het over één en dezelfde persoon.
 

We denken allemaal dat we zijn verhaal kennen, want dat staat toch uitvoerig beschreven in de Bijbel? In de loop der jaren zijn er ook vraagtekens geplaatst bij sommige delen van het verhaal. Vijf van deze feiten, oftewel vraagtekens, hebben we voor je op een rij gezet.

1. Leefde Jezus wel celibatair?

In de Bijbel wordt Jezus omschrijven als een pure, celibatair levende man. Uit verschillende oude documenten zou echter blijken dat hij een wel heel speciale relatie had met Maria Magdalena. Samen zouden ze zelfs een dochter hebben, Sarah.
 

Voordat Jezus een vrome christelijke man werd, was hij zoals we dat nu noemen een orthodoxe Jood. Zeker in die tijd betekende dat één ding: je moest zorgen voor nageslacht en dat kon niet als je geen vrouw had. Aangezien Jezus pas vanaf zijn 30e de Christelijke kant is op gegaan, kan het bijna niet anders dan dat hij voor die tijd een vrouw en kind had.

 

2. Hoe zag Jezus eruit?

We kennen allemaal het beeld van een atletisch gebouwde lange man in een wit gewaad met een volle baard en half lang haar. Volgens documentatie uit die tijd, zagen Joodse mannen er helemaal niet zo uit. Ze waren klein van stuk (ongeveer 1,50 meter) en hadden kort haar. Sterker nog, we kunnen niet weten hoe Hij eruit zag, aangezien het bij het Jodendom verboden was om portretten te maken. Het uiterlijk dat we nu voor waar aannemen, is dus later bedacht. Waarschijnlijk in de 6e eeuw.

3. Waar is Jezus geboren?

Jezus is geboren in een stal tussen een os en een ezel, in een kribbe omdat er in de herberg geen plaats meer was. Uit documentatie zou blijken dat Jozef en Maria bij familieleden verbleven en dat er geen ruimte was in de kamers bovenin het huis. Vroeger was het namelijk gebruikelijk om dieren te houden op de begane grond. In een latere vertelling is dat blijkbaar dus vertaald naar een stal. 

4. Wanneer is Zijn echte verjaardag?

Op 25 december vieren we de geboorte van het kindje Jezus. Nu blijkt dat een heidens feest, Yule genaamd, is omgedoopt tot het kerstfeest. Alleen Jezus is waarschijnlijk op 17 april geboren. De argumenten zijn nog best logisch ook. In augustus werd de feestdag ‘Maria Boodschap’ gevierd, de dag dat de engel Gabriël aan Maria verkondigde dat ze God’s zoon verwachtte. En vier maanden later zou Hij er ineens zijn? Maar april is wel negen maanden later, dus dat klinkt veel plausibeler. Een andere argument is dat de schapen en herders buiten liepen. Midden in de winter zitten de schapen op stal en lopen ze niet buiten omdat het dan veel te koud is. Klinkt ook logisch toch?

5. Zijn bekende uitspraken van Jezus wel van zijn hand?

‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’ of ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Twee voorbeelden van bekende uitspraken van Jezus, maar heeft Hij dat wel gezegd? In die tijd was het heel normaal om bepaalde uitspraken aan de bekende personen toe te wijzen zodat ze meer gewicht kregen. De kans is groot dat dit ook bij dit soort uitspraken van Jezus is gebeurt.

 

Bij Style Italy hebben we twee t-shirts met het evenbeeld van Jezus zoals we dat vandaag de dag kennen: een grijs shirt van Mascherano en een wit shirt van Local Fanatic.
 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »