de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

7 absurde feiten over het leven van Pablo Escobar

  • Geplaatst op
  • 0
7 absurde feiten over het leven van Pablo Escobar

Wat je nog niet wist over drugsbaron Pablo Escobar. Zijn leven zat vol grappige, bizarre en gekke feiten. Wij zetten ze voor je op een rij.

Corruptie, een witte neus en oneindig veel macht: dat is waar we aan denken als we de naam Pablo Escobar horen. Hij is de man die ontsnapte uit zijn eigen gevangenis. In 1991 liet Escobar zichzelf na een deal met de Colombiaanse overheid opsluiten in zijn eigen gevangenis La Catedral. Nadat het onrustig werd binnen de politiek, vluchtte Escobar en een ware klopjacht volgde. In 1993 overleed hij na een vuurgevecht met de politie.

Pablo Escobar, wie was die man?

Maar eerst even dit. Pablo Emilio Escobar Gaviria werd op 1 december 1949 geboren in Colombia. Al op vroege leeftijd had hij grootse politieke plannen. Hij probeerde dit te verwezenlijken op een nogal controversiële wijze. Escobar kwam al op jonge leeftijd in aanmerking met criminaliteit. In de jaren zeventig vond hij zijn draai in de drugshandel en richtte hij het Medellín Kartel op. Hij verwierf met zijn drugshandel naast politieke macht, ook economische en criminele macht. Escobar kreeg grote invloed op de Colombiaanse overheid en pleegde de ene misdaad na de andere. Ondertussen was hij verantwoordelijk voor tachtig procent van de cocaïnehandel richting de Verenigde Staten.

De feiten

Pablo Escobar werd in de jaren tachtig één van de machtigste personen op aarde. Jammer voor hem kwam daar in 1991 een einde aan. Escobar werd opgepakt. Toch kreeg hij het voor elkaar om met de Colombiaanse overheid een deal te sluiten. Hij zou worden opgesloten in zijn eigen gevangenis la Catedral. Het verbaasde niemand dat hij in 1992 ontsnapte uit zijn eigen gevangenis. Bizar verhaal dit, maar zo zijn er meer bijzondere, aparte en grappige feiten te vertellen over deze wereldberoemde drugsbaron. We zetten ze voor je op een rij.

grijs tshirt

Dat je je laat opsluiten in je eigen gevangenis en daar ook weer uit ontsnapt is redelijk grappig. Maar er is meer te vertellen over deze beruchte Colombiaanse drugsbaron. Wij hebben de 7 meest ongelooflijke, grappige en gekke feiten over Pablo Escobar voor je opgezocht en op een rijtje gezet.

 

1. Jatten op het kerkhof

Escobar begint zijn criminele carrière op het kerkhof. Het verhaal gaat dat hij daar als tiener grafstenen stal. De namen van de overledenen verwijderde hij en de stenen verkocht hij door aan handelaren in Panama.

 

2. Eerste salaris: een ontvoering

Zijn eerste echte salaris verdiende Pablo Escobar met de ontvoering van een CEO. Voor 100.000 dollars losgeld liet hij deze persoon weer vrij. Later betaalde Escobar de huur van zijn huis door de verkoop van wit poeder. Hij verdiende daar 30 miljard dollar per jaar mee.

 

3. Robin Hood-achtige praktijken

Wat je waarschijnlijk ook niet wist, was dat hij eigenlijk ook best wel een goed hart had, ergens. Escobar investeerde namelijk miljoenen dollars in huisvesting voor de wat minder bedeelden. Hij liet parken bouwen, scholen en kerken. Meer dan 70 voetbalvelden en een dierentuin financierde hij. Escobar werd door de lokale bevolking gezien als een held, als iemand die hart had voor de samenleving.
 

4. Privégevangenis

Misschien is dit wel de meest bizarre wetenswaardigheid over Pablo Escobar: hij liet zijn eigen gevangenis bouwen om er vervolgens ook weer uit te ontsnappen. Na de zoveelste klopjacht op de drugsbaron, sloten zijn advocaten en de Colombiaanse overheid een deal: Escobar zou zichzelf aangeven in ruil voor het opsluiten in zijn eigen luxe gevangenis. Deze had hij laten bouwen en was voorzien van jacuzzi’s, sportvelden en een uitgebreid peloton bewakers die Escobar zelf had uitgekozen. Op zijn gemak zette hij zijn criminele activiteiten voort vanuit de gevangenis. Door de politieke veranderingen in Colombia, werd het Escobar wat heet onder zijn voeten en vluchtte hij.

 

5. Doodsoorzaak onbekend

Na zijn vlucht uit de gevangenis, ontstond er een ware klopjacht. Het lukte de Colombiaanse politie hem ruim een jaar later op te sporen in een huis in Medellin, de stad waar hij ooit opgroeide. Of Escobar uiteindelijk is overleden aan een rondvliegende politiekogel, aan zelfmoord of gericht geëxecuteerd werd door Colombiaanse agenten blijft een mysterie. Dat is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Wel is hij tijdens het vuurgevecht geraakt door een kogel in zijn oor. Daaraan is hij uiteindelijk overleden.

 

6. Nalatenschap

Naast de 8000 moorden waarvoor hij verantwoordelijk was (200 rechters, 1000 politieagenten, journalisten en overheidsmedewerkers), had hij na al dat harde werken zo veel geld verdiend dat hij geen plek meer had om het te verstoppen. Per dag verdiende hij miljoenen dollars. Om het geld toch veilig op te kunnen stellen, begroef hij het op het Colombiaanse platteland. Tot op de dag van vandaag ligt er her en der geld begraven. Niemand weet precies waar.


tshirt geel
 

7. Geld verbrand

Pablo Escobar trouwde op zijn 25ste met een meisje van 15. Zij was de zus van zijn beste vriend. Maria Victoria en Pablo ontmoetten elkaar toen zij 13 jaar oud was. Samen kregen ze twee kinderen: Juan Pablo en Manuela. Toen hun dochter ziek werd in de tijd dat ze ondergedoken zaten, verbrandde Pablo twee miljoen dollar aan briefgeld om zijn dochter warm te houden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »