de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

De juiste volgorde van de Star Wars-films

  • Geplaatst op
  • 3
De juiste volgorde van de Star Wars-films

De juiste volgorde van de Star Wars films

Begin deze maand verscheen alweer de achtste Star Wars-film. In al die films is er veel gebeurd, maar als je de films in de volgorde van verschijningsdata bekijkt kloppen er een aantal dingen niet. Hoe komt dit en wat is nou de juiste volgorde? Je leest het in deze blog!

Waarom de volgorde van de Star Wars-films niet klopt

De eerste Star Wars-film verscheen in 1977 en was Star Wars: Episode IV: A New Hope. Aan het getal is al te zien dat er iets mis is met de volgorde. In eerste instantie waren er slechts drie Star Wars-films gepland, maar omdat deze drie films zo’n succes waren werd er besloten om door te gaan.

 

Daarop besloot bedenker George Lucas om Episode’s I, II en III te maken. Zo zou het makkelijker worden voor nieuwe Star Wars-kijkers om de reeks te snappen. Het lijkt het echter alleen maar ingewikkelder te hebben gemaakt.

De Star Wars-films

Er zijn inmiddels al acht Star Wars films gemaakt, die samen een groot verhaal vertellen. De negende wordt momenteel gemaakt. Eigenlijk zijn er zelfs al meer dan negen films verschenen, maar dit zijn animatie of anthologie films en niet belangrijk voor de verhaallijn. Daarom behandelen we in deze blog alleen de episodes.

 

Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)

In deze film heeft de leider van de duistere kant, Sith Darth Sidious, de macht gegrepen en de Galactische Republiek omgetoverd tot een Galactisch Keizerrijk. In deze film zie je hoe Luke Skywalker, de zoon van Anakin Skywalker, betrokken raakt bij de Jedi’s en een ruimteschip van de vijand opblaast.

 

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Dit is zonder twijfel de beroemdste Star Wars-film, met de spannendste ontknoping. Spoiler alert: wij onthullen hier de ontknoping. Luke heeft zich aangesloten bij de rebellen, en vecht tegen de baas van de vijand: Darth Vader. Nadat Darth Vader Luke’s hand eraf hakt raken ze in gesprek met elkaar en zegt Darth Vader “I’m your father”. Luke krijgt het aanbod om samen met zijn vader over de duistere kant van het heelal te heersen, maar hij weet te ontsnappen. Dit moet wel de spannendste ontknoping ooit zijn!

 

Star Wars Episode VI: Return Of The Jedi (1983)

In deze film gaat Luke verder met zijn strijd tegen de duistere kant van het heelal. Uiteindelijk wordt Darth Vader, Anakin dus, voor de keuze gesteld om zijn zoon te laten sterven of om zijn eigen Keizer te moeten vermoorden. hij kiest voor dat laatste, maar heeft daar zoveel energie voor nodig dat hij zelf ook sterft. Luke en de rebellen ontsnappen, en het Galactische Keizerrijk is gevallen.

 

Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999)

In deze film bestond Luke Skywalker nog niet. Je ziet in deze film het ontstaan van Anakin Skywalker, die door het winnen van een weddenschap wordt uitgenodigd een Jedi te worden. Er is op dat moment al een oorlog in volle gang, dus ze kunnen zijn hulp goed gebruiken. Door veel Star Wars-fans wordt deze film als de slechtste gezien.

 

Star Wars Episode II: Attack Of The Clones (2002)

In deze film is hoofdpersonage Anakin Skywalker alweer 10 jaar ouder. In deze film gebeurt van alles. Zo sterft Anakin’s moeder, trouwt hij in het geheim en begint een nieuwe oorlog. Deze oorlog is tegen een leger van gekloonde soldaten, en wordt dan ook de ‘Kloonoorlog’ genoemd.

 

Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith (2005)

In dit deel gaat de Kloonoorlog verder. Anakin weigert tot tweemaal toe de overstap van de Jedi’s naar de duistere kant, maar stapt uiteindelijk alsnog over. Daarmee krijgt hij de naam Darth Vader. In een gevecht raakt Anakin uiteindelijk zwaar gewond, waardoor hij in een speciaal pak met protheses moet voortleven. Zijn vrouw overlijdt uiteindelijk terwijl ze zwanger is.

 

Star Wars Episode VII: The Force Awakens (2015)

Deze film gaat over de zoektocht naar Luke Skywalker, die ondergedoken is op een geheime locatie. De rebellen hebben Luke nodig, want de Galactische republiek wordt weer aangevallen. Luke is de laatst overgebleven Jedi, en is daarom de enige die kan helpen om de republiek te beschermen.

 

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (2017)

Dit is de laatst verschenen Star Wars film, en hier is Luke nog steeds teruggetrokken op een eiland. De rebellen hebben hem inmiddels gevonden, en overtuigen hem om hen te helpen. Luke trekt ten strijde samen met Rey en de andere rebellen en na een hevig contact ontsnapt een kleine jongen met de Kracht.

 

Star Wars Episode IX (2019)

Deze film zal op 20 december 2019 uitkomen en weer een vervolg zijn op de voorgaande film. Er wordt verwacht dat er verder gegaan zal waar de vorige film ophield: de jongen die met de Kracht ontsnapt. Het is nog maar de vraag of we Luke Skywalker terugzien in deze film, hij had al zijn krachten nodig om een gevecht te winnen in de voorgaande film en stierf. Wellicht keert hij terug als geest.   

 

De juiste volgorde van de Star Wars-films

Er zijn ontelbaar veel volgordes die op het internet rondgaan, en Star Wars-fans zijn er na jaren van discussiëren nog steeds niet over uit wat nou de beste volgorde is. Er zijn drie volgordes die mogelijk zijn, en hieronder behandelen we deze.

 

Star Wars-films op verschijningsdatum

Een optie is om de films op volgorde van verschijningsdatum te bekijken, de volgorde hierboven dus. Het vreemde hieraan is dat je in de eerste delen Luke Skywalker aan het werk ziet, hij vervolgens verdwijnt om daarna weer terug te keren. Deze volgorde is ook niet bedoeld door de producer, die expres nog drie delen aan het begin heeft toegevoegd.

 

Star Wars-films op chronologische volgorde

Een andere mogelijkheid is om de films op chronologische volgorde te bekijken. De producer heeft deze volgorde zo bedoeld. Nadeel is wel dat je moet beginnen met de slechtste film, en dat je de beste plottwist ooit al eerder te weten komt.

 

Star Wars-films met de Machete Order

De laatste optie is de zogeheten ‘Machete Order’. Bij deze volgorde sla je Episode I over, die door velen als de slechtste Star Wars-film wordt beschouwd. De bedenker van deze volgorde zegt dat hij hem heeft overgeslagen omdat er weinig progressie in zit. De film is niet onmisbaar. Deze volgorde is als volgt: IV, V, II, III, VI, VII, VIII, IX.

Je ziet zo hoe Luke Skywalker van kleine jongen tot Jedi strijder wordt. Ook krijg je mee hoe zijn vader overstapt naar de Duistere kant en de ultieme plottwist komt op het perfecte moment. Deze volgorde heeft veel lof ontvangen van Star Wars-fans, en is ook onze favoriet!

 

Ben jij een enorme fan van Star Wars? Neem dan eens een kijkje in onze Star Wars-collectie en laat ons weten wat jouw favoriete volgorde is! 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »