de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

De mooiste voetbalmomenten: Zinedine Zidane en de kopstoot

De mooiste voetbalmomenten: Zinedine Zidane en de kopstoot

De kopstoot van Zinedine Zidane die gericht was op Marco Materazzi is tot op heden een van de beroemdste momenten in het voetbal. Het is een bizarre gebeurtenis. Maar wat was de aanleiding dat Zidane dit deed? En waarom is er een standbeeld van gemaakt? Je leest het in deze blog.

Wanneer deelde Zidane de kopstoot uit?

De kopstoot gebeurt tijdens de wedstrijd Italië - Frankrijk in de finale van het Wereldkampioenschap op 9 juli 2006. Het WK werd georganiseerd in Duitsland, maar het gastland verloor in de halve finale. Frankrijk won tegen Portugal en daarmee werd de finale dus Italië tegen Frankrijk.
 

In deze wedstrijd bracht Zidane in de laatste wedstrijd van zijn carrière de Fransen op voorsprong in de zevende minuut. Italië maakte slechts enkele minuten later gelijk via Materazzi. Nadat deze twee spelers, die later betrokken zouden zijn bij het incident, gescoord hadden, werd er niet meer gescoord. Er kwam verlenging. En in deze verlenging zou het gebeuren.
 

Het was de 110e minuut toen Zinedine Zidane plotseling een kopstoot gaf tegen de borst van Marco Materazzi. Zidane kreeg een rode kaart en dat betekende het einde van zijn carrière, aangezien hij voor het WK al had aangegeven na dit toernooi te gaan stoppen.

De aanleiding voor Zidane’s kopstoot

Goed, een merkwaardige gebeurtenis dus. Maar waarom deed Zidane dit? Waarom moest hij zijn carrière op zo’n wijze beëindigen? Na vele geruchten deed Materazzi zijn verhaal. Volgens de Italiaan begon Zidane met provoceren. Hij zou gezegd hebben: “Als je mijn shirt wilt hebben kan ik het je geven aan het einde van de wedstrijd.”
 

Materazzi antwoordde daarop: “Ik wil liever je zus, de hoer.” Zidane was woest en reageerde direct met de kopstoot. De scheidsrechter zag de kopstoot niet maar werd in zijn oor gefluisterd dat hij Zidane eraf moest sturen. Later kreeg Zidane na een uitgebreid onderzoek ook nog een geldboete, evenals slachtoffer Materazzi.

Rode kaart Zidane

Het standbeeld van de kopstoot

De kopstoot was zo’n bizar moment dat het de hele wereld overging. Er werd zelfs een Frans liedje over geschreven en ook is er een standbeeld van gemaakt. 
 

Het standbeeld werd ontworpen door kunstenaar Adel Abdessemed en staat momenteel in het Arabische museum voor moderne kunst, nadat het eerder in New York en Parijs te bewonderen was.

Zoon Zidane doet vader na

Zo vader, zo zoon, wordt soms gezegd. Het gezegde gaat zeker op voor de inmiddels 19-jarige zoon van Zinedine, Luca Zidane. In 2015 kwam keeper Luca in het nieuws door een opmerkelijk incident in de derby tussen zijn Real Madrid en Atlético Madrid.
 

Tijdens een opstootje besloot de jonge Zidane in de voetsporen van zijn vader te treden en een kopstootje uit te delen. Ondanks dat deze kopstoot een stuk minder spectaculair was, werd ook Luca weggestuurd met een rode kaart.

Is Zidane ook jouw held?

Ondanks de beroemde kopstoot is Zidane voor heel veel mensen een held. Het was dan ook jaren een van de beste voetballers ter wereld! En voor sommigen zelfs dóór deze kopstoot.
 

Ben jij ook fan van Zidane, die inmiddels prijs na prijs wint als coach van Real Madrid? Misschien zijn onze mooie Zidane-shirts dan iets voor jou!

T-shirts Zinedine Zidane

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »