de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Drugsbaron El Chapo en zijn ontsnappingen uit de gevangenis

  • Geplaatst op
  • 0
Drugsbaron El Chapo en zijn ontsnappingen uit de gevangenis

El Chapo wordt gezien als de grootste drugsbaron aller tijden. Zijn ontsnappingen uit de gevangenis zijn legendarisch. Maar hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?

Hoe kan het dat één van de grootste drugsbaronnen allertijden niet één, maar zelfs twee keer uit een zwaarbeveiligde gevangenis kan ontsnappen? Normaal gesproken is dat onmogelijk, alleen niet als je drugsbaron El Chapo bent.

Wie is El Chapo?

In de jaren ’50 wordt Joaquin Archivaldo Guzman Loera geboren in La Tuna, Sinaloa in Mexico. Vanaf de jaren ’70 maakt Guzman zijn intrede bij de georganiseerde misdaad waar hij voor verschillende drugsbaronnen werkt. Uiteindelijk wordt hij door Miguel Gallardo gerekruteerd om voor het Guadalajara kartel te gaan werken.
 

Op het moment dat Gallardo in 1989 wordt gearresteerd bestaat de kartel al uit twee verschillende fracties die eigen ideeën hebben voor het uitbreiden van hun macht. Guzman heeft de leiding over één van die delen en na de arrestatie van Gallardo gaat de fractie van El Chapo verder als het Sinaloa kartel. In de daaropvolgende jaren stromen er miljoenen dollars binnen bij het kartel en worden de eerste activiteiten van El Chapo ontdekt in de VS. 

De eerste arrestatie van El Chapo

De Sinaloa en Tijuana kartels waren al jaren in oorlog met elkaar tot de Tijuana in mei 1993 een fout maken. Zij geloven dat El Chapo zich verschuilt in een auto bij het vliegveld. Alleen het was El Chapo niet, het was kardinaal en aartsbisschop Posadas Ocampo. Na zijn dood begint de Mexicaanse overheid een klopjacht op de moordenaars van de kardinaal.
 

In die tijd wordt voor het eerst de foto van Guzman verspreid en wordt hij een beroemdheid. Hij vlucht naar Guatemala waar hij in eerste instantie wordt beschermd door militairen. Een maand later is zijn geluk op en wordt El Chapo alsnog gearresteerd. Maar slecht heeft Guzman het niet in de gevangenis. Door het omkopen van bewakers kreeg hij een speciale behandeling, een minnares en werd het Sinaloa kartel alleen maar groter en groter.

De eerste ontsnapping uit de gevangenis

Acht jaar blijft El Chapo in de gevangenis. In 2001 weet hij voor de eerste keer te ontsnappen uit de zwaarbewaakte gevangenis in Jalisco, Mexico. Wederom heeft hij bewakers en gevangenispersoneel weten om te kopen om hem in een waskarretje de gevangenis uit te smokkelen.
 

Deze ontsnapping is de start van een jarenlange klopjacht. Zijn ongrijpbaarheid en continue wetsontduiking maken van El Chapo een legende. Hij is de inspiratie voor muziek en cultuur. In die tijd groeit het Sinaloa kartel als nooit te voren. Daarom wordt Joaquin ‘El Chapo’ Guzman gezien als de grootste drugsbaron allertijden

Opnieuw gearresteerd

13 jaar lang leeft El Chapo in vrijheid, totdat hij in februari 2014 opnieuw wordt gearresteerd in een hotel in Mazatlan in zijn eigen gebied Sinaloa. De tunnels die El Chapo liet maken om te ontsnappen van de politie en om de grote hoeveelheden drugs te transporteren, zijn uiteindelijk zijn ondergang geweest. De politie kwam een aantal van deze tunnels op het spoor die ze leidden naar de verblijfplaats van El Chapo.

Tweede ontsnapping uit de gevangenis

Dit keer zou El Chapo maar iets meer dan een jaar achter de tralies verblijven. In juli 2015 komt het nieuws naar buiten dat de beruchte drugsbaron opnieuw is weten te ontsnappen uit de gevangenis. Niet in een waskarretje, maar dankzij zijn beroemde tunnels.
 

In het douchegedeelte heeft El Chapo een tunnel uitgegraven van 10 meter diep en 1500 meter lang. Het uitgraven moet door meerdere mensen gedaan zijn, gezien de zuurstofflessen, elektriciteit en verlichting in de tunnel.

Ontmoeting met Sean Penn

Eén van bizarste momenten na zijn tweede ontsnapping is de ontmoeting met acteur Sean Penn dat was opgezet door de Mexicaanse actrice Kate Del Castillo. Het interview tussen de acteur en de drugsbaron verschijnt uiteindelijk in het Rolling Stone magazine, maar wordt pas gepubliceerd op het moment dat El Chapo voor de derde keer is opgepakt. Zijn honger om zijn levensverhaal vast te leggen, zorgt ervoor dat de politie hem weer op het spoor komt en voor de derde keer kan arresteren. 

Uitlevering aan de VS

In januari 2016 wordt El Chapo voor de derde en voorlopig laatste keer opgepakt. Hij wordt gevangen gezet in de gevangenis waar hij twee jaar eerder uit was ontsnapt. Alleen nu is de vloer met staal verzwaard en hangen er honderden extra camera’s.
 

Momenteel zit El Chapo in de gevangenis in Ciudad Juarez in Mexico, vlakbij de grens bij El Paso, Texas in de VS. Inmiddels heeft een Mexicaanse rechter het verzoek van uitlevering van El Chapo aan de VS goedgekeurd. Daar wacht de drugsbaron verschillende federale aanklachten in zeven staten. De uitspraak wordt aangevochten, waardoor het nog jaren kan duren voordat de uitlevering daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Tot die tijd is het maar te hopen dat ze El Chapo achter de tralies kunnen houden.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »