de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe strijk je een overhemd zonder kreukels?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe strijk je een overhemd zonder kreukels?

Denk je dat het strijken van een overhemd lastig is? Lees dan zeker eens dit blog waarin we je een handig stappenplan geven inclusief praktische tips om je overhemd kreukvrij te kunnen dragen.

Een overhemd strijken kan op het eerste gezicht lastig lijken, maar met de juiste voorbereiding en een aantal praktische tips wordt het een koud kunstje. Volg onderstaande stappen en je overhemden gaan voortaan kreukvrij door het leven!

Stap 1: de voorbereiding

Met een stoomstrijkijzer wordt het strijken al een stuk makkelijker. Heb je geen stoomstrijkijzer, zorg dan dat je een plantenspuit gevuld met water bij de hand hebt. Zet de strijkplank klaar op de juiste hoogte (ongeveer ter hoogte van je taille). Het beste is om de strijkplank te voorzien van een zachte hoes waar de knoopjes van je overhemd makkelijk in weg kunnen zakken. Leg kleerhangers klaar, zodat je je gestreken overhemd direct kunt ophangen. Als laatste pak je een handdoek. Deze kan je namelijk gebruiken om de mouwen te strijken.

Stap 2: bekijk het label van je overhemd

Het label in je overhemd zit er niet alleen voor de sier. Er staat ook belangrijke informatie op zoals het was- en strijkvoorschrift. Het is belangrijk om je overhemd vooral niet te heet te strijken. Het aantal bolletjes in het strijkijzer op het label geeft aan hoe warm het overhemd gestreken kan worden. Het is zelfs nog aan te raden om het strijkijzer dan nog één standje kouder te zetten. Een warm strijkijzer strijkt makkelijker, maar kan ook de stof van je overhemd beschadigen.

Stap 3: aan de binnenkant strijken

Om verkleuringen te voorkomen, kun je je overhemden het beste aan de binnenkant strijken. Zeker bij donkere kleuren zie je anders al snel een afdruk van het strijkijzer staan. Die afdrukken kunnen ook ontstaan als je te heet gaat strijken, dus kijk altijd naar het strijkvoorschrift.

Stap 4: begin met de boord en het bovenste deel van de rug

Wanneer je een overhemd gaat strijken, begin je altijd met de boord en het bovenste deel van het rugpand. Let er wel op dat je de boord de buitenzijde is als je het overhemd binnenstebuiten hebt gedraaid. Leg de boord plat op je strijkplank en strijk de boord aan beide kanten. Daarna vouw je de boord om zoals die moet zitten en strijk je er nog een scherpe vouw in. Zo zorg je ervoor dat die goed blijft zitten. Daarna pak je gelijk ook het bovenste gedeelte van de rugpand, omdat je daar nu wat makkelijker bij kunt.

Stap 5: strijk de mouwen

Het strijken van de mouwen is misschien nog wel het lastigste. Leg de mouw met de manchet naar het smalste gedeelte van de strijkplank. De zijnaden leg je strak op elkaar en strijk met je handen de stof glad. Strijk vervolgens vanaf de naad naar buiten toe. Niet helemaal tot het einde, omdat je dan een scherpe vouw in de mouw krijgt. Draai de mouw een kwartslag, zodat je dat middenstuk ook kunt strijken. Daarna kan je de mouw omslaan en doe je hetzelfde.

Stap 6: de manchetten strijken

Manchetten kun je op verschillende manieren strijken. Zorg er in ieder geval voor dat er geen vouw in komt, want dan lijkt het net of je het overhemd net uit de verpakking hebt gehaald. Je kunt het manchet hetzelfde strijken als de mouw. Dus alleen de middenstukken en elke keer een kwartslag draaien. Of gebruik een opgerolde handdoek. Doe die in de mouw zodat de manchet wat bol komt staan. Op die manier kun je ook makkelijk de plooien mee strijken.

Stap 7: strijk de rest van het overhemd

De voorpanden en rug zijn over het algemeen niet zo lastig. Begin met één voorpand en schuif het overhemd via de rug door naar het andere voorpand. Als je aan de binnenkant strijkt, dan kun je over de knoopjes heen strijken. Om er voor te zorgen dat de stof rond de knoopjes ook mooi glad is, kan je die toch ook aan de buitenkant even strijken. Gebruik hiervoor alleen de punt van je strijkijzer en beweeg die langs de knoopjes.

Extra tips

  • Maak altijd de knopen los van je overhemd voordat je gaat strijken
  • Je kunt stijfsel gebruiken om je overhemd een professionele look te geven
  • Hang je gestreken overhemd altijd gelijk op een kleerhanger met het bovenste knoopje dicht


Heb je nog vragen of zelf een goede tip die iedereen moet weten? Laat dan een berichtje achter!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »