de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe werd de bokser Mike Tyson wereldberoemd?

Hoe werd de bokser Mike Tyson wereldberoemd?

We kennen Mike Tyson allemaal van het beruchte incident waarbij hij een stuk van het oor afbijt van Evander Holyfield. Maar hoe verliep zijn carrière eigenlijk verder? Dat lees je in dit blog.

Michael Gerard Tyson wordt in 1966 geboren in New York in de Verenigde Staten. We kennen hem allemaal als Mike Tyson, de meervoudig zwaargewicht kampioen in het boksen. Met zijn 50 jaar heeft Tyson al een roerig leven achter de rug.

Boksen om op het rechte pad te blijven

Mike Tyson groeit op in de getto van New York. Zijn vader verdween toen hij twee jaar was, zijn moeder overleed toen Tyson 16 jaar was. Vanaf dat moment raakt hij verstrikt in het criminele wereldje en zit hij af en aan in de jeugdgevangenis. Totdat bokstrainer Constantine ‘Cus’ d’Armato hem onder zijn hoede nam. Tyson gaat boksen en keert terug naar het rechte pad. Als amateurbokser maakt Tyson al indruk door 21 van zijn 24 partijen te winnen.

Jongste zwaargewicht kampioen ooit

Op 18-jarige leeftijd maakt Mike Tyson de overstap naar het professionele boksen. Hij valt gelijk op door zijn aanvallende, agressieve stijl van boksen. Al in zijn eerste wedstrijd in maart 1985 maakt hij indruk door in de eerste ronde Hector Mercedes knock-out te slaan. Zijn trainers geven gelijk aan om vol voor het kampioenschap te gaan. Dat optimisme was niet onterecht. In zijn eerste jaar bleef Tyson ongeslagen met 14 overwinningen op een rij, allemaal op KO.
 

In 1986 is Mike Tyson al 27 wedstrijden ongeslagen en sluit hij zich aan bij de World Boxing Council (WBC). Daar heeft hij één doel: de zwaargewichttitel veroveren. In datzelfde jaar is dat al gelukt. Na een 6 minuten durende partij tegen Trevor Berbick mag hij de gordel in ontvangst nemen. Met zijn 20 jaar is Mike Tyson tot op de dag van vandaag de jongste zwaargewicht kampioen ooit.

Mike Tyson, onbetwiste wereldkampioen boksen

Dan heb je je doel gehaald, en dan? Voor Mike Tyson absoluut nog geen reden om zijn bokshandschoenen aan de wilgen te hangen. Zijn volgende doel was om de onbetwiste wereldkampioen zwaargewicht boksen te worden door bij alle boks federaties te winnen.
 

In maart 1987 wint hij de wereldtitel bij de World Boxing Association door in 12 ronden James Smith te verslaan. De wedstrijd eindigde niet in een KO, maar de overwinning werd door de jury aan Tyson toegekend. Vijf maanden later wint hij zijn derde titel door John Tucker op punten te verslaan bij de International Boxing Federation.
 

Vijf jaar lang ongeslagen

Maar liefst vijf jaar lang blijft Mike Tyson ongeslagen als profbokser. Hij heeft dan 37 wedstrijden gewonnen, waarvan er 33 zijn geëindigd in KO. Tyson bokste zoals hij was: explosief en vanaf het begin er vol tegenaan. Zijn tegenstanders verkeken zich daar op en haalden dan ook vaak het einde van de eerste ronde niet eens.
 

Na vijf jaar komt er een einde aan een tijdperk. In februari 1990 verdedigt Tyson zijn titel tegen James Douglas in Tokio. Voor de allereerste keer in zijn profcarrière verliest Tyson een wedstrijd en verliest ook gelijk zijn titel.
 

Het beroemde ‘oor afbijten’-incident

In februari 1992 wordt Mike Tyson veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor verkrachting. Na drie jaar komt hij weer vrij en begint een comeback in de bokswereld. In 1996 weet hij de titel van de WBC en WBA weer opnieuw te winnen. Totdat hij Evander Holyfield tegenkomt in de ring.
 

In november 1996 staan de heren voor het eerst tegenover elkaar in de ring. Holyfield was in topvorm, terwijl Tyson nog aan zijn comeback bezig was na drie jaar gevangenis. Na 11 ronden wordt de wedstrijd door de jury beslist in het voordeel van Holyfield. Tyson verwijt zijn tegenstander dat hij teveel kopstoten gebruikte waardoor het boksen onmogelijk werd gemaakt.
 

Op 28 juni 1997 krijgt Mike Tyson in Las Vegas revanche voor zijn verloren partij. In de strijd om de WBA wereldtitel staan Tyson en Holyfield weer samen in de ring. In de tweede rond moet de scheidsrechter al ingrijpen, Holyfield geeft Tyson een kopstoot waardoor een oude wond openbarst. In de derde rond begint Tyson zonder gebitsbeschermer, maar de scheidsrechter eist dat hij het mondstuk indoet. Na hervatting van de wedstrijd, pakt Holyfield Tyson vast. Daar is Tyson niet van gediend en bijt Holyfield in het oor.

 

Na overleg met de scheidsrechter wordt de wedstrijd hervat en krijgt Tyson twee punten aftrek. Mike Tyson is echter zó woedend dat hij de eerste de beste aanval opnieuw in het oor van Holyfield bijt. De scheidsrechter kan niets anders doen dan Tyson diskwalificeren. Uiteindelijk moet hij ook drie miljoen dollar boete betalen en verliest hij zijn bokslicentie.

Wereldberoemd door een oor af te bijten

Jammer genoeg is Mike Tyson uiteindelijk wereldberoemd geworden door het beruchte oor afbijten incident. Het is één van de meest memorabele momenten uit de boksgeschiedenis, maar we moeten niet vergeten dat Mike Tyson ook een groot kampioen is. Daarom heeft hij een prominente plek in ons assortiment met de Mike Tyson collectie.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »