de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe werd Johan Cruijff zo wereldberoemd?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe werd Johan Cruijff zo wereldberoemd?

Hoe komt het dat Johan Cruijff zo wereldberoemd is? Wat maakte hem zo ontzettend goed? Waarom wilde hij alleen met nummer 14 spelen? Dat en meer lees je deze blog.

De wereld was geschokt toen op 24 maart 2016 het nieuws naar buiten werd gebracht dat de grootste voetballer allertijden was overleden aan de gevolgen van longkanker. Op 68-jarige leeftijd overleed Johan Cruijff omringd door zijn familie in Barcelona. De eeuwige nummer 14 is niet meer.
 

Iedereen is het erover eens dat Johan Cruijff de beste voetballer allertijden was. Maar wat maakte hem nu zo goed en wereldberoemd?

Jongen van de straat

Johan Cruijff was een echte straatvoetballer. Op die manier was hij ook opgevallen door jeugdtrainer van Ajax, Jany van der Veen. Als 10-jarig jochie wordt hij aangenomen als lid van Ajax. Het begin van een schitterende carrière. 

Na zeven jaar in de jeugdteams van Ajax te hebben gespeeld, maakt Cruijff in 1964 op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. De wedstrijd tegen GVAV uit Groningen wordt met 3-1 verloren, maar Cruijff maakte wel de enige tegentreffer. Een jaar later werd hij landskampioen met het hoogste jeugdteam, Ajax A1. Na vele onderhandelingen ondertekent Cruijff in datzelfde jaar een profcontract bij de Amsterdamse club. Jammer genoeg kon hij niet gelijk spelen door een breuk in linker kuitbeen. Na zijn rentree tegen DSW, waarin Cruijff beide doelpunten scoort, verdient hij definitief een basisplaats in het eerste elftal.

Cruijff zorgt voor internationale doorbraak van Ajax

In zijn eerste jaren bij het eerste elftal van Ajax wordt Johan Cruijff drie keer achter elkaar landskampioen: in 1966, 1967 en 1968. De club gaat Europa in en mag uit komen in de Europa Cup. De legendarische wedstrijd tegen Liverpool in de mist, zorgt voor de internationale doorbraak van Ajax én Johan Cruijff. In 1969 bereikt Ajax als eerste Nederlandse club de finale van de Europa Cup. De wedstrijd wordt jammer genoeg met 4-1 verloren van AC Milan, maar het was een ongekende prestatie van de club. 

De prijzen stapelen zich op

Met Ajax wordt Johan Cruijf acht keer landskampioen, wint vijf keer de beker, drie keer de Europacup, de wereldbeker en de Supercup. In zijn carrière bij FC Barcelona gooit hij hoge ogen, maar prijzen worden er weinig gewonnen. Uiteindelijk zou Cruijf maar één keer landskampioen worden en één de Copa del Reij winnen. Ook individueel valt hij volop in de prijzen. Topscorer, voetballer van het jaar, sportman van het jaar, Europese voetballer van het jaar, beste speler van het WK in 1974 en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De eeuwige nummer 14

Waarom droeg Johan Cruijff altijd rugnummer 14? Dat gebruik is uit bijgeloof ontstaan. In 1970 wordt Ajax weer landskampioen en winnen ze de beker. Na een periode van blessureleed maakt Cruijff op 30 oktober zijn rentree tegen PSV. Door toeval draagt hij die dag een shirt met nummer 14. De wedstrijd wordt met 1-0 gewonnen en uit bijgeloof zou hij voortaan dat nummer dragen. In 2007 maakte Ajax bekend dat binnen de club er nooit meer iemand met rugnummer 14 zal spelen. Uit respect en eerbetoon voor haar clubicoon.

 

Het einde van een roemruchte carrière

In 1984 hangt Johan Cruijff zijn voetbalschoenen definitief in de wilgen. Tenminste, als speler. Uiteindelijk keert Cruijff terug op het voetbalveld, maar dan als trainer. Drie jaar is hij trainer van Ajax, acht jaar bij zijn geliefde Barcelona. Vooral bij Barcelona wint hij prijs na prijs. Totdat er in 1995 geen enkele prijs wordt gewonnen en datzelfde dreigde te gebeuren in 1996. Cruijff stopt helemaal als trainer en wordt analist bij de NOS.

Johan Cruijff drukt zijn stempel

Als je overal waar je komt, prijzen vallen door jouw spel, dan ben je terecht de beste voetballer allertijden. Maar ook na zijn voetbalcarrière blijkt Johan Cruijff een groot mens. Met zijn Johan Cruijff Foundation zette hij zich om jeugd in beweging te krijgen. Om sport en spel mogelijk te maken voor alle kinderen in onze samenleving. Of je nu een beperking hebt of niet, dat maakt niet uit. Sport is het fundament om dat te doen wat je het liefste doet. 

Zijn hele voetbalcarrière, zijn gedrevenheid en passie voor de sport maakten Johan Cruijff wereldberoemd. Nee, legendarisch.
 

Reacties

  1. Eva-Rhode Eva-Rhode

    johan is de beste ik ben nog maar 10 en ik kijk filmpjes van hem en door hem word ik steeds beter

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »