de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Italiaanse mode van toen en nu: tradities en trends

  • Geplaatst op
  • 1
Italiaanse mode van toen en nu: tradities en trends

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen traditionele Italiaanse kleding en de modetrends van nu? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Italiaanse mode: traditionele kleding versus de laatste modetrends in Italië

De Italiaanse mode kent een rijke traditie. Maar hoe verhoudt de traditionele Italiaanse kleding zich tot de laatste modetrends uit Italië? Wat zijn de verschillen en gelijkenissen in kledingstijl? Worden er nog steeds veel technieken en elementen uit de geschiedenis gebruikt in de hedendaagse modewereld?  

Italië: het land van de mode

Voor echte mode moeten we afreizen naar Italië: deze stad staat al eeuwenlang bekend als dé modehoofdstad van Europa. Niet zomaar; het land heeft een bijzonder rijke modehistorie.

De Italiaanse modegeschiedenis begon al in het oude Rome met klassieke gewaden en leeft nog steeds voort met de moderne mode in Milaan. Italië was al vroeg een belangrijke producent van fijne stoffen zoals wol, fluweel en leer van hoge kwaliteit. Het is dan ook niet gek dat de ambacht van kleermakers, couturiers en schoenontwerpers voortkomt uit deze rijke Italiaanse modegeschiedenis. Mode is in Italië net zo heilig als hun alom geprezen pasta’s en wijnen. Veel Italianen zien het dan ook als een plicht aan hun geboorteland om er nog altijd zo elegant mogelijk uit te zien. 

Wat zijn de gelijkenissen tussen de Italiaanse mode van toen en nu?

Italiaanse mode kenmerkt een unieke stijl, een eigen persoonlijkheid en materialen van hoge kwaliteit; zowel in het oude Rome als in de laatste Italiaanse modetrends is deze stijl duidelijk te herkennen.

In het oude Rome droegen rijke mannen bijvoorbeeld een toga; een lang stuk wol gewikkeld om het lichaam. Dit kledingstuk was zowel duur als complex, waardoor het een duidelijk teken van rijkdom en status was. Tijdens de Italiaanse renaissance gaven zowel edelen en de middenklasse de voorkeur aan extreme mode. Stoffen als zijde, fluweel en brokaten waar bijzonder populair.

In de jaren 50 zag Italië een wedergeboorte van de mode; Italiaanse kleding werd dankzij films ook buiten Italië enorm populair. Tegen de jaren 70 was Italiaanse mode uitgegroeid tot een industrie van formaat. Italiaanse modehuizen zoals Missoni, Gianfranco Ferre, en Emilio Pucci maakten zowel high couture als ready­-to-­wear collectie. De unieke stijl en materialen van hoge kwaliteit van de Italiaanse mode zien we nog steeds terug bij de hedendaagse ontwerpers uit Italië. 

De verschillen tussen de historische en hedendaagse Italiaanse mode

Ontwerpers zoals Vercase, Roberto Cavalli, Armani, Dolce & Gabbana en Prada zijn slechts een greep uit de vele bekende Italiaanse mode ontwerpers. De Fashion Week van Milaan blijft dan ook één van de belangrijkste events van de moderne designwereld.

Het moge duidelijk zijn: Italiaanse mode is en blijft populair; de klassieke modehuizen blijven prachtige innovatieve couture produceren, waardoor de collecties telkens weer opnieuw de runway bereiken. Doordat de ambacht van generatie op generatie is doorgegeven, blijven er nieuwe talentvolle Italiaanse modeontwerpers bijkomen.

Maar verschil met vroeger is er ook; zo bieden veel Italiaanse ontwerpers van nu ook goedkopere lijnen online om zo het kopen van hun kleding extra aantrekkelijk te maken.
 

Heb je een vraag of wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!

Reacties

  1. Diana Diana

    Wordt het niet eens tijd dat men in de mode vrouwen mee laten lopen boven de 50 jaar..je ziet alleen maar jonge meiden..ga eens iets veranderen wij horen er ook bij het zou leuk zijn dat men daar eens op richt....zoek eens in die richting...

    Vriendelijke groet Diana...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »