de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Kleding wassen: een wasinstructie voor elke kledingstof

 • Geplaatst op
 • 5
Kleding wassen: een wasinstructie voor elke kledingstof

Het wassen van kleding is belangrijk om je kleding goed te houden. Lees op hoeveel graden je moet wassen, welk wasprogramma je het beste kunt gebruiken en hoe je specifieke vlekken kunt verwijderen.

Hoe moet ik mijn kleding wassen?

Veel mensen kopen tegenwoordig hun kleding online. In veel gevallen kost dit je minder tijd en geld dan wanneer je je kleding in een fysieke winkel koopt. Een nadeel is wel dat je geen persoonlijk advies meekrijgt van de verkoper hoe je je kleding moet wassen. Afhankelijk van welke stof de kleding is gemaakt, bestaan er verschillende wasinstructies om je kleding goed schoon te krijgen zonder verkleuring of vermindering van kwaliteit.

Hieronder vind je een overzicht voor het wassen van katoen, lycra, satijn, polyester, spijkerstof, (kunst)leer, acryl en wol. Onderaan geven we nog een aantal tips hoe je vlekken kunt verwijderen tijdens het kleding wassen

Katoen wassen

Katoenen kleding is makkelijk wasbaar. Het beste was je katoenen kleren op 40 graden. Gaat het om fijnkatoenen kleding of kleding met opdruk, dan kan het beter op 30 graden en met een fijnwasmiddel worden gewassen. Let erop dat je nieuwe gekleurde katoenen kleding apart wast, want het kan afgeven bij de eerste keren wassen. 
 

Lycra wassen

Voor een goed resultaat kan je kleding van Lycra het beste met de hand wassen. Voeg een kleine hoeveelheid fijnwasmiddel toe aan de was. Gebruik geen wasverzachter! Je kan echter ook het handwasprogramma op je wasmachine gebruiken. Was Lycra voor het beste resultaat binnenstebuiten op 30 graden. 
 

Satijn wassen

Je wast satijnen kleding met de hand, of met het handwasprogramma op je wasmachine. Was satijnen kleding zo koud mogelijk. De temperatuur mag in ieder geval niet hoger liggen dan 40 graden. Gebruik bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel. Als je een satijnen dekbedovertrek wast, kies dan voor een kreukherstellend wasprogramma

Polyester wassen

Polyester kleding kunnen je wassen op 40 graden. Om kreukvorming te voorkomen is het verstandig de kleding direct na het wassen uit de machine te halen en op te hangen. Het is raadzaam polyester kleding binnenstebuiten te wassen want zo voorkom je dat de kleding gaat pillen (stofbolletjes). 

Spijkerstof wassen

Was je spijkerstofkleding op maximaal 30 graden, en was je spijkerbroeken het liefst apart en binnenstebuiten. Je kan een normaal wasmiddel of fijnwasmiddel gebruiken voor spijkerstof. Ook zijn er zijn speciale wasmiddelen beschikbaar voor het wassen van spijkerkleding. Wil je voorkomen dat de kleding gaat afgeven, strooi dan wat keukenzout bij de was of was je jeans in azijn. 

(Kunst)leer wassen

Doe leren kleding nooit in de wasmachine, maar gebruik een waterafstotende spray of smeer het kledingstuk in met leervet. Vlekken in leren kleding kunnen het beste worden verwijderd met een vochtige doek. Het schoonmaken van kunstleer kan wel met water, maar doe het dan wel met de hand en gebruik lauwwarm water. 

Acryl wassen

Kleding van acryl lijkt erg op wollen kleding, maar is synthetisch. Je wast kleding van acryl het best op een wol wasprogramma op maximaal 30 graden. Keer je kleding altijd binnenstebuiten. Je kunt acrylkleding wassen met wasverzachter, want dit voorkomt dat de kleding statisch wordt. 

Wol wassen

Wollen kleding is niet altijd even makkelijk te wassen. Sommige wollen kleding kan in de wasmachine op maximaal 30 graden, maar andere kledingstukken vergen echt handwas. Kijk goed op de wasinstructie van het product om te zien wat van toepassing is. Gebruik bij voorkeur een vloeibaar wolwasmiddel voor het beste resultaat. 

Vlekken in het algemeen

Als er vlekken zitten op je kleding, is het raadzaam deze eerst voorzichtig te deppen met warm water. Gebruik eventueel een speciaal vlekkenmiddel. Om vlekken goed uit kleding te krijgen, kan je een voorwasprogramma gebruiken. Op deze manier laten hardnekkige vlekken beter los.

In de loop der tijd zullen we hier meerdere tips geven voor specifieke vlekken per kledingstof. 

Duur van het wasprogramma

Een gemiddeld wasprogramma duurt zo’n 1,5 tot 2 uur. Kleding die op lagere temperatuur moet worden gewassen, zoals kleding gemaakt van wol, acryl en spijkerstof, kan je op de meeste moderne wasmachines wassen met een eco-programma. De machine doet dan langer over de was, maar het biedt uitkomst als er hardnekkige vlekken in je kleding zitten. 

Sokken wassen

Ook bij het wassen van sokken moet je goed opletten. Hier gelden ook bepaalde regels. Lees hier enkele tips voor het wassen van sokken.

Nog vragen over kleding wassen?

Heb je nog een specifieke vraag over het wassen van je kleding? Plaats hieronder je reactie en wij proberen je zo goed mogelijk te helpen! Vind hier het totale aanbod van Italiaanse kleding

Reacties

 1. Selia Selia

  Ik heb waspods van de ariel original en fresh sensetion, nu heb ik veel acryl kleding, kan ik daarvoor de waspods gebruiken of beter waspoeder gebruiken?? wie kan me helpen??

 2. AM Van der Veldt AM Van der Veldt

  Ik heb een polyamide hempje met geel groen en wit. Het wit is niet meer mooi wit. Hoe kan ik het behandelen?

 3. Patricia Patricia

  Mag/kan ik kleding van 65% polyester en 35% viscose op de hand wassen ondanks dat er op het was etiket staat niet wassen en niet weken?

 4. R. Sinkgraven R. Sinkgraven

  Heb 2 polyester broeken gewassen met robijn black velvet voor zwarte was
  maar heb er nu een witte waas en vlekken op zitten hoe kom ik daar weer vanaf?

 5. malika malika

  Me was is heel erg ruw geworden na het wassen.. Kan ik er nog iets aan doen of kan ik alles weg gooien?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »