de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Kleuradvies kleding: de beste kleuren voor mannen en vrouwen

  • Geplaatst op
  • 0
Kleuradvies kleding: de beste kleuren voor mannen en vrouwen

Het kiezen van de juiste kledingkleur kan lastig zijn. Lees hier handige tips en tricks waar je op moet letten.

Iedereen heeft wel eens gehoord van de kleurtypes  winter, lente, zomer en herfst. Welke kleur kleding bij je past is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je pigment of het contrastgehalte in je gezicht.

Er trendy en stralend uitzien door voor kleuren te kiezen die passen bij wie je bent. Dat is waar dit blog over gaat.

Waarom de kleur van kleding belangrijk is

Of je nu naar een feestje gaat met vrienden of een belangrijk sollicitatiegesprek hebt, de kleur van je kleding zegt iets over wie je bent en wat je wilt uitstralen. Niet te verwaarlozen zou je zeggen. Toch zijn niet veel mensen zich bewust van wat het kiezen van de juiste kleur kleding voor je uitstraling kan doen. Zo zijn er kleuren die je huid egaler en zachter uit laat komen en je gezicht doen oplichten. Aan de andere kant kan de verkeerde keuze qua kleuren je juist een fletse en vermoeide uitstraling geven.

Kleur kleding: het verschil tussen ‘gaat het wel?’ en ‘wauw, wat zie jij er goed uit!’

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, die vraag of je je wel goed voelt, terwijl je je kiplekker voelt. Of juist dat je een compliment krijgt over hoe goed je er uitziet, terwijl je je belabberd voelt. Het heeft allemaal met kleur te maken. De kleurkeuze van je kleding is bepalend voor hoe anderen op je reageren. En als dat positief is, heeft dat natuurlijk weer een positieve weerslag op jou.

Welke factoren spelen een rol bij de keuze voor kleding kleur?

Als het weer buiten somber is, is de kans groot dat je onbewust kiest voor een kleur die past bij die somberheid, bijvoorbeeld zwart. Je kleed je tenslotte naar hoe je je voelt, toch? Niet dus. De kleurkeuze van je kleding baseer je op wat bij jóu past. Uiteraard zijn er bepaalde gelegenheden waarbij een specifieke kleur vereist is, zoals een begrafenis. Zelfs dan kan de kleurkeuze van bijvoorbeeld een sjaal het verschil maken.  

Maar hoe kom je er nou achter welke kleuren je persoonlijkheid flatteren?

1. Bekijk hoe je tot nu toe met kleur omgaat

Het bepalen van welke kleuren bij jou passen begint met het stellen van een aantal vragen aan jezelf. Verschuil je je bijvoorbeeld wel eens achter donkere kleuren? Varieer je veel met kleur of draag je elke dag dezelfde kleur? Op deze manier word je bewust van hoe je tot nu toe met kleur omgaat. Dit is de eerste stap naar bewust omgaan met kleur en kleding.

2. Bepaal welke kleuren bij jouw huid, ogen en haar passen

De tweede stap is bepalen welke kleuren passen bij je pigment, je haar en de kleur van je ogen.

De huid kan koel of warm zijn. Dit zie je aan de kleur en aders. Bij een warme huid is de kleur wat gelig, en bij een koele huid meer rozig en zie je de blauwe aders beter.

Hetzelfde doe je met je haar en je ogen. Is je haar donker of licht? Is het dof of glanzend? Zijn je ogen helder of mat, licht of donker, een warme kleur of koele kleur?

Uiteindelijk draait het allemaal om harmonie. Heb je donker haar, dan staan donkere kleuren je mooi. Heb je veel contrast in je gezicht, dan is contrast in je kleding aan te raden. Aan de andere kant, heb je weinig contrast in je gezicht en draag je kleding met veel contrast, dan zal je zelf ondersneeuwt raken. Kortom, zoek naar de balans door jezelf goed onder de loep te nemen en bewust te worden wat kleur voor je doet.

3. Test je bevindingen zelf, wat doet kleur met je gezicht?  

En nu de derde en leukste stap in het kledingkleur bewustwordingsproces, experimenteren! Om als vrouw de kleur van je kleding te bepalen test je de kleuren zonder make-up. En voor iedereen geldt dat je het uitprobeert bij goed daglicht. Ga nu voor de spiegel staan en test je bevindingen  uit stap één en twee met de kleding en accessoires die je beschikbaar hebt.

Kleuren die donkere kringen, oneffenheden of (specifiek bij mannen) donkere baardgroei accenturen zijn niet goed voor je.

Kleuren die je gezicht doen oplichten, je huid beter uit laten komen en je ogen accentueren zijn de kleuren die bij je passen.  Kleuren die jouw persoonlijkheid laten stralen.

Het contrastgehalte in jouw gezicht is bepalend voor het gebruik van gedempte of heldere kleuren. Voor veel contrast geldt dat heldere kleuren, zoals rood, geel, blauw en groen beter staan dan matte kleuren. En voor weinig contrast geldt dus dat je in matte kleuren het best tot je recht komt.

Kleur kleding mannen en vrouwen, de gouden tip

Je kleur en kledingkeuze zo afstemmen dat het jou ook echt vertegenwoordigd? Als je bovenstaande drie stappen hebt doorlopen ga je al veel bewuster shoppen naar kleding en kleuren die je persoonlijkheid versterken. In het begin blijft het vooral uitproberen. Na een tijdje zal je precies weten wat wel en niet bij je past en voor welke gelegenheid iets geschikt is.

Een laatste gouden tip is blijf dicht bij jezelf. Als je je niet comfortabel voelt bij een bepaalde kleur of kledingstuk, dan is dat een uitstekende graadmeter. Uiteindelijk draait het er om dat je iets draagt dat bij je uiterlijk én persoonlijkheid past. Het moet dus vooral goed voelen, dan ga je vanzelf stralen.

Lees meer over hoe  je met kleuren van jezelf en kleuren in huis een bepaalde sfeer kunt oproepen.

 

Heb je een vraag of wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »