de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Martin Luther King's speech 'I have a Dream'

  • Geplaatst op
  • 0
Martin Luther King's speech 'I have a Dream'

Iedereen kent de bekende woorden: 'I have a Dream'. Maar wat was de context van deze uitspraak? Wat is de impact geweest van de beroemde speech van Martin Luther King op de rest van de wereld?

Als hij  in 1968 niet was vermoord in Memphis,  dan zou Martin Luther King dit jaar 86 zijn geworden. Hoewel MLK niet meer bij ons op aarde is, blijft zijn verhaal anderen inspireren en aanmoedigen.

Hoe is Martin Luther King opgegroeid?

Dr Martin Luther King, Jr., werd geboren in Atlanta, Georgia, in 1929. Als jong kind maakte hij al mee  dat hij anders werd behandeld door zijn donkere huidskleur. Zijn eerste aanraking met het racisme vond plaats toen hij enkele jaren oud was. Zo moest hij op stoelen voor zwarten gaan zitten in de bus en bij het kopen van schoenen in een aparte ruimte voor zwarten gaan zitten.

Deze onterende voorbeelden hebben er uiteindelijk toe geleid dat Martin Luther King vanaf dat moment droomde van een wereld waarin alle mensen gelijke rechten zouden hebben, ongeacht hun huidskleur of religie.

King besloot dat hij zijn leven wilde wijden aan het bereiken van gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle Amerikanen van alle kleuren. Door zijn betrokkenheid bij de bus boycot in Alabama groeide King in één klap uit tot een van de meest prominente leiders van de burgerrechtenbeweging.

De beroemde uitspraak: ‘I have a dream’

In 1963 werd er in Washington een grote protestdemonstratie georganiseerd voor werk en vrijheid, door de grootste burgerrechtenorganisaties. Meer dan 200.000 mensen hadden zich verzameld om te protesteren tegen de discriminatie van zwarte burgers. Ze eisten het recht om te stemmen, gelijke kansen op het krijgen van een goede baan en betere scholen.

Tijdens deze demonstratie werden bij het Lincoln Memorial, achttien toespraken gehouden. Martin Luther King hield daar ook zijn iconische speech en sprak daar de legendarische woorden “I have a dream”. Deze tekst herhaalde hij wel acht keer.

Martin Luthers droom was vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid en broederschap, voor alle mensen op de wereld. Hij wenste een samenleving waarin blank en zwart gelijk zouden zijn. Daarbij voegde hij een persoonlijke voorbeeld toe waarin hij wenste dat zijn vier kleine kinderen op een dag zouden kunnen leven in een land waar ze niet meer zouden worden beoordeeld op hun huidskleur, maar op hun persoon en karakter. Tot op de dag van vandaag is Martin Luther King’s “I Have a Dream " nog steeds wereldwijd bekend.

Nieuwe wet rassengelijkheid en verbod op discriminatie

Aan zijn  verlangen om de rechten van zwarten te versterken, werd na zijn toespraak, eindelijk gehoor gegeven.  In 1964 werd er dankzij King een nieuwe wet geïntroduceerd, waarin stond dat alle mensen, van welke kleur of ras ook, gelijk zouden zijn. Door deze wet had de Amerikaanse overheid de mogelijkheid om rassengelijkheid op de werkvloer of bij openbare diensten af te dwingen. Verder werd discriminatie bij huisvesting verboden en kregen zwarte mensen kiesrecht. Deze belangrijke wet werd Martin Luther King’s  grootste nalatenschap.

Martin Luther King werd door deze verandering aan de wereld bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede en werd tevens uitgeroepen tot "Man van het Jaar" door het Amerikaanse tijdschrift Time.

Hoe is Martin Luther King overleden?

Maar van dit grote succes kon hij niet erg lang genieten. Op 4 april 1968 werd hij vermoord, terwijl hij op het balkon van het Lorraine hotel in Memphis stond, door vermoedelijk een blanke racist. Zijn dood  was een grote klap voor de wereld.

Zijn werk en beroemde speech blijven echter tot op de dag van vandaag voor velen een bron  van inspiratie. Denk alleen maar aan Barack Obama. Hij is er toch mooi in geslaagd om de eerste zwarte president van de Verenigde Staten te worden. Dit was 50 jaar geleden nog niet denkbaar.

Martin Luther King wordt beschouwd als een van de grootste sprekers in de Amerikaanse geschiedenis en is een symbool geworden voor de burgerrechtenbeweging. Hij wordt nog jaarlijks geëerd in de Verenigde Staten met een nationale feestdag. Elk jaar is daar de zogenaamde “Martin Luther King Day" op de derde maandag in januari. Ook wij eren MLK met onze t-shirts!


Wil je reageren op bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »