de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Mike Tyson bijt oor van zijn tegenstander af

Mike Tyson bijt oor van zijn tegenstander af

Waarom beet Mike Tyson in het oor van Evander Holyfield? Lees hier het antwoord.

Mike Tyson en het oor van Holyfield

Wat een sportieve revanche voor een verloren wedstrijd in november 1996 had moeten worden voor Mike Tyson is geëindigd in een van de meest bizarre momenten in een bokswedstrijd ooit. Twee beten in het oor van titelverdediger Evander Holyfield maakten een einde aan het eerherstel van de eens almachtige en onverslaanbare Tyson. 

Wedstrijd om de WBA-titel

De vorige ontmoeting tussen de twee zwaargewichten was in november 1996. Holyfield was heer en meester, terwijl het bij Tyson aan voorbereiding ontbrak. In de 11e ronde werd de wedstrijd door de scheidsrechter in het voordeel van Holyfield beslecht. De reactie van Mike Tyson was dat Holyfield teveel kopstoten had uitgedeeld en hem op deze manier het boksen onmogelijk had gemaakt. 

Geen sportieve westrijd

Ruim zeven maanden later is Las Vegas op 28 juni 1997 het strijdtoneel voor het WBA Kampioenschap. Het is de ultieme kans op een sportieve revanche voor Mike Tyson. De titelstrijd blijkt snel verre van sportief en in de 2e ronde moet de scheidsrechter ingrijpen. Evander Holyfield geeft Tyson een fikse kopstoot boven zijn rechteroog waardoor, al dan niet bewust, een oude wond wordt opengestoten.
 

Mike Tyson bijt oor af

In de derde ronde gaat Tyson zonder gebitbeschermer op zijn tegenstander af. De scheidsrechter draagt hem op om de gebitsbeschermer in te doen en de strijd wordt hervat. Wat dan volgt is in de historie van het boksen niet eerder voorgekomen. Holyfield heeft Tyson vast en Tyson bijt een stuk uit het oor van zijn opponent. Holyfield schreeuwt van de pijn, maar na overleg met de scheidsrechter krijgt Tyson 2 punten aftrek en de wedstrijd wordt hervat.

Mike Tyson is echter in woede ontketend en tijdens de volgende aanval bijt hij Holyfield voor een tweede keer in zijn oor. 

Bijtincident leidt tot diskwalificatie

Scheidsrechter Mills Lane staakt de wedstrijd en diskwalificeert Mike Tyson. Deze slaat woedend in de rondte en de beveilging bewaakt Holyfield in een hoek van de ring. Holyfield wint het gevecht en daarmee de titel. Tyson krijgt voor het afbijten van het oor van Holyfield een boete van 3 miljoen dollar en verliest zijn bokslicentie. 


Van gezworen vijanden tot beste vrienden

Het gevecht maakt van de twee bokskampioenen nog grotere vijanden dan dat ze al waren. Mike Tyson is regelmatig negatief in het nieuws. Zo wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens gesuggereerde verkrachting, zijn drugsgebruik en vechtpartijen buiten de boksring. In 2005 houdt hij de bokssport definitief voor gezien.

De verzoening met Evander Holyfield komt op onverwachte en ludieke wijze in 2013 als beiden te zien zijn in een reclamespotje van een bekende sportzaak. In het spotje is te zien hoe Mike Tyson met een klein doosje aanbelt bij Evander Holyfield. Deze opent de deur, waarop Tyson het doosje aanbiedt en zegt:"Het spijt me Evander, hier is je oor." Evander neemt verbaasd het stukje 'oor' uit het doosje en hoort dat Tyson het al die jaren in formaldehyde heeft bewaard. Evander Holyfield vergeeft Mike Tyson en beiden omhelzen elkaar.

Later hebben de twee voormalig kemphanen samen promotie gemaakt voor een Amerikaans sausmerk. Evander Holyfield heeft toen in een interview gezegd dat dat hij Mike Tyson al jaren daarvoor heeft vergeven. 

Giveaway van Mike Tyson

Het bijtincident is niet alleen een van de meest memorabele momenten in de bokssport. Mike Tyson is er ook wereldberoemd mee geworden. Een van de redenen om Mike Tyson een prominente plek te geven in onze collectie. Bekijk hier de volledige collectie van Mike Tyson!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »