de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Popeye: Wat weet jij van de beroemdste zeeman ter wereld?

  • Geplaatst op
  • 0
Popeye: Wat weet jij van de beroemdste zeeman ter wereld?

Popeye is de beroemdste zeeman ter wereld. Iedereen kent de openingstune en kinderen eten graag spinazie dankzij Popeye the Sailor Man. Maar er zijn een aantal opmerkelijke feiten die je waarschijnlijk nog niet wist. Je leest ze in deze blog.

Wie kent de beroemdste, spinazie etende zeeman ter wereld nou niet. Popeye the Sailor Man is al sinds 1929 niet meer weg te denken uit de wereld van de cartoons en comics. Elzie Segar introduceerde Popeye in een cartoon genaamd Thimble Theater. Eigenlijk had Popeye maar een bijrol in de strip die over de familie van Olijfje ging. De cartoon bestond al ruim 9 jaar toen Elzie Segar de zeeman introduceerde. Popeye werd zó populair bij de lezers, dat Segar niets anders kon doen, dan Popeye een prominente rol in de cartoon te geven.

Van cartoon naar televisie

In 1933 verschijnt Popeye the Sailor Man voor het eerst op televisie in een film met Betty Boop, geproduceerd door Fleisher Studio’s. Maar het succes steeg naar grote hoogten toen Max en Dave Fleischer korte animatiefilms gingen maken over Popeye. Niet alleen Popeye, maar ook het altijd flirtende liefje Olijfje, de gewezen vijand Brutus en de altijd hamburgers etende J. Wellington Wimpy werden ongekend populair. Uiteindelijk zouden er tot en met 1987 nieuwe animatiefilmpjes van Popeye the Sailor Man blijven verschijnen. Al worden de originele films van Fleisher nog steeds gezien als dé Popeye cartoons.

Hoe goed we Disney figuren als Mickey Mouse kennen, zo weinig weten de meeste mensen van Popeye the Sailorman. Daarom hebben we de opmerkelijkste feiten voor je verzameld.

1. Popeye, meer dan een cartoon

Wist je dat Popeye en Olijfje niet zomaar verzonnen zijn, maar écht bestaan hebben? Elzie Segar heeft ze in ieder gebaseerd op twee mensen uit zijn omgeving. Frank ‘Rocky’ Fiegal, een man met maar één oog met dezelfde liefde voor vechten en het roken van een pijp, was het rolmodel voor Popeye. De buurvrouw van Segar, Dora Paskel, was de inspiratie voor Olijfje. Een lange, slanke vrouw met haar haar bijna altijd gedragen op een knot. 

2. Popeye en Olijfje zijn echt geliefden

In ieder geval diegenen die jarenlang de stemmen van beide karakters hebben ingesproken. Jack Mercer, de stem van Popeye, is van 1938 tot en met 1942 getrouwd geweest Margie Hynes. Inderdaad, de stem van Olijfje.

3. Popeye kreeg niet altijd zijn kracht van spinazie

Wanneer Popeye the Sailor Man even wat meer kracht nodig heeft (bijvoorbeeld om Brutus bij Olijfje weg te krijgen), dan knijpt hij met één hand een blik spinazie open en eet hij alles op. De spieren in zijn armen worden gigantisch groot en Popeye is voor even supersterk. Maar in het begin was het niet spinazie die hem de superkracht bezorgde. In de eerste cartoons aait hij het hoofd van een magisch wezen, de whiffle kip, voor goed geluk en om op krachten te komen.

4. Popeye heeft een eigen standbeeld

Als eerste animatiefiguur heeft Popeye een eigen standbeeld gekregen. De reden? Omdat Popeye een zeer positieve invloed had op eetgewoonten van de Amerikanen. Op een gegeven moment stond spinazie zelfs in de top drie van favoriete eten van kinderen (na kalkoen en ijs). In 1937 werd het standbeeld onthuld in Crystal City in Texas van de Verenigde Staten. Deze stad werd ook wel gezien als dé spinaziehoofdstad van Amerika. 

 

5. De Empire State Building kleurde groen voor Popeye

Speciaal voor de 75e verjaardag van Popeye the Sailor Man, kleurde de Empire State Building van 16 tot en met 18 januari 2004 helemaal groen. Als eerbetoon aan de beroemde zeeman.
 

6. Popeye the Sailor Man heeft zijn eigen attractiepark

In 1980 is de eerste speelfilm van Popeye opgenomen op Malta, met Robin Williams als Popeye in zijn eerste grote rol op het witte doek. Nadat het filmen afgerond was, werd de set omgetoverd tot een attractiepark, genaamd Popeye Village. Met achtbanen, een museum en natuurlijk rondvaart met een boot.

Popeye de stoere zeeman

Ook bij Style Italy houden we van de stoere zeeman Popeye. Daarom hebben we ook twee truien van deze cartoon in ons assortiment met een afbeelding zoals je Popeye nog nooit eerder gezien hebt. De speciale Popeye trui is er in het grijs en zwart.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »