de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Tupac Shakur (2Pac): beste rapper aller tijden?

  • Geplaatst op
  • 0
Tupac Shakur (2Pac): beste rapper aller tijden?

Iedereen kent Tupac Shakur, aka 2Pac, als rapper met de mooie, inspirerende teksten, maar ook als straatjongen en bajesklant. Hij werd door zijn grote schare fans gezien als beste rapper van de wereld. Wij vroegen ons af waarom fans dat vinden en schreven

De in New York geboren rapper Tupac Amaru Shakur wordt gezien als de beste rapper ever. Zo’n twintig jaar geleden was hij een van de best verkopende artiesten. Helaas werd hij op 25-jarige leeftijd in 1996 doodgeschoten in Los Angeles, enkele dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Tot op heden is de zaak niet opgelost.

Wereldwijd verkocht Tupac meer dan 75 miljoen platen. Tupac, ook wel 2pac, kende een pittige jeugd. Zijn moeder zat tijdens de zwangerschap in de gevangenis en mocht er vlak voor de bevalling uit. Zijn vader zat gedurende Tupacs jeugd voor een gewapende overval in de bak, dus daar had hij niet veel aan. Tupac groeide op op de straat. Hij kwam regelmatig met verkeerde mensen op straat in aanraking, maar werd door justitie nooit veroordeeld. 

Gevoel voor poëzie en teksten

In de nummers van Tupac hoor je terug wat hij heeft meegemaakt in zijn jeugd. De lyrics zijn behoorlijk persoonlijk en daarmee werd Tupac mateloos geliefd. Door zijn eigen ervaringen, ging het schrijven van nummers Tupac gemakkelijk af. Hij had het schrijven van liedjes in zijn vingers. Met zijn gevoel voor poëzie schreef hij drie of vier nummers in een paar uur. Hij heeft zelfs ooit een heel album geschreven in twee weken.

Invloed op de hiphopwereld

Door zijn groeiende populariteit, kreeg de Tupac een grote invloed op de hiphopscene. Zijn fans keken tegen hem op en hij werkte samen met grote namen als Notorious B.I.G. en Snoop Dogg. Menig rapartiest heeft geprobeerd hem te kopiëren, maar niemand is daar echt in geslaagd. Ja Rule, Lil Zane en 50 Cent bijvoorbeeld. Zij schreven nummers waarin duidelijk te horen is dat zij bepaalde teksten en Tupacs stijl over probeerden te nemen.

Voorspellingen

Er zijn nummers waarin Tupac de toekomst voorspelde en sommige van die voorspelling kwamen uit. Begin jaren 90 voorspelde hij dat Amerika een zwarte president zou krijgen. Met de komst van president Barack Obama is dit waarheid geworden. De voorspellingen zijn vooral te horen in de nummer ‘Until the End of Time’, ‘Smile for me now’, ‘U can be Thouched’ en ‘Ghetto Gospel’.

Meer albums verkocht na zijn dood, dan tijdens leven

Tot de dag van vandaag is Tupac een geliefd hiphopper. Sterker nog: hij heeft meer albums verkocht na zijn dood, dan tijdens zijn korte leven. Vanaf zijn dood op 13 september 1996 zijn er nog zes albums verschenen. Het eerste album heet ‘The 7 Day Theory’ en is opgenomen vlak voor zijn dood. In de eerste week na zijn dood zijn er al 664.000 exemplaren van verkocht.

Twee albums op nummer één

Zijn populariteit blijkt ook uit het feit dat hij de eerst rapper is die twee nummer één albums op een rij scoorde. Vele muziekliefhebbers vergeleken zijn populariteit met die van Notorious B.I.G., maar die heeft dit nog nooit voor elkaar gekregen. Hoger dan een nummer drie notering is hij niet gekomen.

Twintig jaar na zijn dood

Vandaag de dag, twintig jaar na zijn dood, is Tupac nog steeds een levendige legende. Zijn albums gaan als warme broodjes over de toonbank en zijn nummers worden oneindig veel gedownload in de app-winkels. Zijn naam wordt levend gehouden door vele muurschilderingen, kleding, de muziek. Tijdens een concert in Coachella in 2012 werd zelfs een hologram afgebeeld van 2Pac. Alsof hij er in levende lijve bij was. Zijn nummers hebben vele fans geïnspireerd en sommige van hen denken zelfs dat hij niet echt dood is, maar ergens een nieuw leven heeft opgebouwd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »