de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Was Muhammad Ali de beste bokser aller tijden?

  • Geplaatst op
  • 0
Was Muhammad Ali de beste bokser aller tijden?

Zeg je boksen, dan zeg je Muhammed Ali. Maar was hij ook echt de beste bokser aller tijden? Was hij daadwerkelijk 'The Greatest'? Wij vinden van wel en daarvoor hebben we vijf goede redenen.

Ga je met verschillende boksfanaten aan tafel zitten, dan komt er sowieso één bokser ter sprake. Muhammed Ali. Geboren als Cassius Clay, maar veranderde zijn naam op het moment dat hij zich bekeerde tot de islam. Als Afro-Amerikaanse moslim had Muhammed Ali het lang niet altijd makkelijk. Iedereen had wel een mening over deze actie van de bokser.
 

Maar dat terzijde. Zijn religie stond zijn bokscarrière niet in de weg. Sterker nog, het heeft hem juist de kracht gegeven om echt ‘The Greatest’ te worden. Wij vinden dat Muhammed Ali inderdaad de beste bokser aller tijden was. Waarom? We geven je vijf goede redenen.

1. Pure passie voor het boksen

Muhammed Ali, toen nog Cassius Clay, is op 12-jarige leeftijd begonnen met boksen. Niet vanwege het geld of het vechten, maar omdat zijn fiets was gestolen. Ali was onderweg voor gratis popcorn en hotdogs. Op het moment dat hij naar buiten komt, blijkt zijn fiets gestolen. Een omstander stuurt hem naar de politieagent Joe Martin die bij de sportschool was. Aangekomen wordt Ali overrompeld door het boksen. De pure passie is geboren en is niet meer weggegaan.

2. Cassius Clay, de Olympisch kampioen

Zes jaar later, in 1960, staat Cassius Clay op de Olympische Spelen in Rome. Bijna had hij de Spelen gemist omdat Clay bang was om te vliegen. Hij had zelfs een parachute gekocht bij een militaire winkel om zich een beetje veiliger te voelen in het vliegtuig. Gelukkig wist Clay zijn angst te overwinnen om met overmacht tot Olympisch kampioen gekroond te kunnen worden. 

Leuke anekdote: in zijn boek vertelt Clay dat hij zijn gouden medaille in de Ohio River heeft gegooid omdat hij gevochten had met een man die zijn medaille wilde afpakken. De waarheid is íets anders: Clay was zijn gouden medaille gewoon kwijtgeraakt.

3. Drie keer wereldkampioen

De eerste man die drie keer wereldkampioen is geworden bij de zwaargewichten, is Muhammed Ali. Zijn eerste titel wint hij in 1964 van Sonny Liston. Op dat moment had Liston maar één partij verloren en 36 gewonnen. Maar Muhammed Ali was niet bang. Hij was zelfs scherper en sneller dan Liston. Aan het einde van de zesde ronde moest Liston opgeven en zijn meerdere erkennen in Muhammed Ali. Na afloop verklaart Ali dat hij de wereld heeft opgeschud en dat hij de grootste is aller tijden. En toen was hij nog maar 22 jaar.

4. Sterke comeback van Muhammed Ali

Eind jaren ’60 was Muhammed Ali verbannen uit de boksring. Hij werd er van beschuldigd dat hij zijn dienstplicht bewust had ontdoken en daarom mocht hij niet meer boksen. In 1968 werd al geroepen dat het tij zou keren voor Ali, maar het zou nog tot juni 1970 duren voordat de rechtbank zou besluiten om hem weer toe te laten tot de ring. Zijn eerste officiële partij in 1971 verliest hij van Joe Frazier, op dat moment de regerend wereldkampioen.
 

Maar drie jaar later laat Ali zien dat hij echt ‘The Greatest’ is door regerend kampioen George Foreman te verslaan. Niemand had verwacht dat het Ali zou lukken, maar in de achtste ronde slaat hij toe en wint zijn tweede wereldtitel. 

5. Niemand kan de rope-a-dope techniek

In zijn wedstrijd tegen George Foreman maakte hij gebruik van de ‘rope-a-dope’ techniek. Het betekend dat Muhammed Ali zich liet rusten in de touwen en Foreman de kans gaf om al zijn energie te verspillen. In de zesde ronde was Foreman al behoorlijk uitgeput. Dat was het moment dat Ali toesloeg en de wedstrijd wist te winnen.
 

Alleen Muhammed Ali kwam weg met deze techniek. Ali was technisch niet eens een sterke bokser. Hij moest het echt hebben van zijn doorzettingsvermogen en snelheid. Iedere andere bokser die de rope-a-dope techniek gebruikte, ging neer en verloor zijn partij.
 

Ken jij nog meer redenen waarom Muhammed Ali de beste bokser aller tijden was? Laat het ons hieronder weten!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »