de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Wat is het verhaal van Scarface?

Wat is het verhaal van Scarface?

Scarface hoort anno 2016 nog steeds thuis in de top 10 van de beste misdaadfilms die ooit zijn gemaakt. Waar gaat de film ook alweer over? En wat is het verhaal achter deze film?

Het is één van de beste misdaadfilms ooit gemaakt. Natuurlijk hebben we het dan over Scarface. De film dateert alweer uit 1983, maar behoort nog absoluut tot de top. De film vertelt het verhaal van Tony Montana, de Cubaanse bootvluchteling die zich ontpopt tot de grootste maffiabaas van Miami.

Wie is Tony Montana?

In Cuba is Tony Montana een beruchte crimineel die net op vrije voeten is na een jarenlange gevangenisstraf. Fidel Castro stelt de grens op naar de Verenigde Staten en zorgt ervoor dat criminelen zoals Montana op de boot stappen. De moeder en zus van Montana zijn ook in de Verenigde Staten verhuisd, nog tijdens de periode dat hij in de gevangenis zat. Dat maakt de keuze voor hem makkelijker om de oversteek te wagen.

 

Van vluchteling naar drugsdealer

Na de overtocht worden Montana en zijn beste vriend Manolo ‘Manny’ Ribera stevig ondervraagd door de Amerikaanse politie, waarna ze in een strafkamp worden geplaatst. Binnen een maand krijgen de vrienden het voorstel om een aanhanger van Castro te vermoorden, Emilio Rebenga. In ruil daarvoor krijgen ze een baan aangeboden als afwasser bij een fastfood restaurant. Zo gezegd, zo gedaan. Rebenga wordt vermoord en Montana en Manny zijn weer op vrije voeten.
 

De opdracht kwam via Omar Suarez van Frank Lopez, op dat moment de grootste maffiabaas van Miami. Na een paar maanden als afwasser te hebben gewerkt, worden Montana en Manny opnieuw benaderd voor een klus. Dit keer gaat het om een cocaïnedeal, die uiteindelijk compleet de mist in gaat. Het bezorgt Montana aka Scarface wel een baan bij Frank Lopez.

Het begin van het einde

Die baan zou uiteindelijk het begin van het einde zijn van Tony Montana. Hij raakt zwaar verslaafd aan de cocaïne die hij verkoopt, maakt meer vijanden dan vrienden, maakt zich schuldig aan witwaspraktijken en wordt ontzettend paranoia. Vooral ten opzichte van de mensen die het dichtst bij hem staan, zoals zijn moeder, zus en beste vriend Manny.
 

Op zijn hoogtepunt verdiende Montana 10 tot 15 miljoen per maand. Hij wordt opgepakt op het moment dat hij 1,3 miljoen probeert wit te wassen. Na de moord op een journalist, zorgt zakenpartner Sosa ervoor dat hij op vrije voeten blijft. Maar niet lang daarna komt er een einde aan de koning van de onderwereld en gaat hij spectaculair ten onder.

Sterrencast maakt de film

Een goed verhaal is de basis van het succes van de film, maar een sterrencast draagt daar absoluut aan bij. Al Pacino als Scarface, Michelle Pfeifer, Steven Bauer (overigens de enige Cubaan in de film) en Robert Loggia zorgden ervoor dat de film nog steeds in die top 10 staat.


 

De schrijver van het script, Oliver Stone, kampte zelf met een cocaïne verslaving op het moment dat hij het verhaal op papier zette. Inspiratie genoeg dus! In eerste instantie wordt de film kritisch ontvangen, maar uiteindelijk wordt het een doorslaand succes. Het geweld, gevloek en taalgebruik maakte de film immens populair. Tegelijkertijd heeft het de vaste waarden van de filmindustrie én de politiek van de jaren ’80 behoorlijk op z’n kop gezet.

Cubanen demonstreren tegen Scarface

De Cubanen waren niet blij met de film. Ze vonden dat ze onterecht werden neergezet als een in drugs handelend volk. De opstand heeft alleen niet mogen baten, want de film werd wereldwijd een ongekend succes. En of de film negatief heeft bijgedragen aan het imago van de Cubanen? Dat weten wij ook niet. Wat we wel weten is dat tot op de dag van vandaag ‘The world is yours’ nog steeds door de straten klinkt met het foute accent van Tony Montana.
 

Als tribute aan de legendarische film Scarface, hebben wij een uitgebreide collectie sweaters en shirts in onze webshop!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »