de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Wat weet jij over El Chapo de drugsbaron?

  • Geplaatst op
  • 0
Wat weet jij over El Chapo de drugsbaron?

De naam, het verhaal, de ontsnappingen. El Chapo is legendarisch en wij geven je 5 feiten die je waarschijnlijk nog niet wist. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

De grootste drugsbaron van dit moment en waarschijnlijk zelfs allertijden, is toch wel El Chapo uit Mexico. Zijn reputatie is groots, zijn naam legendarisch en zijn ontsnappingen uit de gevangenis spectaculair.

Dit is El Chapo

In de jaren ’50 wordt Joaquin Guzman Loera geboren in La Tuna, Sinaloa in Mexico. Hij groeit op in een arm, plattelandsgezin en woont maar liefst zes uur van de stad vandaan. School is niet aan Guzman besteedt. Daarom stopt hij in de derde klas en gaat met zijn vader op stap om marihuana te verkopen.
 

Vanaf zijn 15e gaat Guzman alleen op pad om drugs te verkopen. Met succes, want al snel verdient hij genoeg geld om zijn familie te onderhouden. Uiteindelijk laat hij een uitgestrekt huis bouwen voor zijn moeder in zijn geboorteplaats.

 

In de jaren ’70 maakt Guzman zijn intrede in de georganiseerde misdaad waar hij voor verschillende drugsbazen gaat werken. Uiteindelijk gaat El Chapo voor het Guadalajara kartel werken. Totdat in 1989 de grote baas wordt gearresteerd. Door uiteenlopende ideeën binnen het kartel, gaat een deel verder onder leiding van Guzman onder de naam Sinaloa kartel. In de jaren daarna stromen de dollars met miljoenen tegelijk binnen.

5 feiten die je nog niet weet over El Chapo

De legende van El Chapo is zo groot en zo bekend, dat je denkt alles al te weten van de drugsbaron. Toch hebben wij nog vijf feiten gevonden die je waarschijnlijk nog níet wist.
 

1. El Chapo op de Forbes miljardairslijst

In 2009 wordt El Chapo voor het eerst opgenomen in de Forbes miljardairslijst met een netto vermogen van 1 miljard dollar. Vier jaar later, in 2013, werd hij weer van de lijst afgehaald omdat zijn rijkdom niet geverifieerd kon worden. Logisch, aangezien al zijn activiteiten illegaal waren.
 

Wel staat El Chapo op de lijst van de meest invloedrijke mensen van de wereld. Dat komt doordat een kwart van alle illegale drugs in de VS via zijn kartel het land binnenkomt. In 2015 stond hij nog op de 67e plaats.
 

2. Drugstunnels

De afgelopen jaren zijn er tientallen tunnels gevonden tussen Mexico en de Verenigde Staten. Minimaal 62 van die tunnels zijn gemaakt door het Sinaloa kartel van El Chapo. Deze tunnels werden gebruikt om ongezien drugs van Mexico naar de VS te smokkelen.
 

3. Dineren op kosten van El Chapo

Uitgebreid dineren zonder gestoord te worden, dat was heilig voor El Chapo. Regelmatig ‘gijzelde’ hij een heel restaurant om rustig een dikke steak te kunnen eten. Eén van zijn beveiligers kondigde aan in het restaurant dat alle gasten in het restaurant moesten blijven zitten, totdat El Chapo klaar was met eten. Gebruik geen mobiele telefoon, geniet van je avond en vraag niet om de rekening. Als je je aan die voorwaarden hield, werd je rekening betaald door El Chapo.
 

4. Vijand nummer 1 in Chicago

El Chapo was de eerste man na Al Capone die tot vijand nummer 1 van Chicago werd benoemd. De stad werd maandelijks overspoeld met 2.000 kilo cocaïne door het Sinaloa kartel. Vanuit daar werd het gedistribueerd naar de rest van de VS.
 

Ook werd hij wel de ‘Osama bin Laden van de drugswereld’ genoemd vanwege zijn agressieve stijl van zakendoen. Deed je iets wat El Chapo niet zinde? Dan werd je of vermoord of je belandde in de gevangenis.
 

5. Twee keer ontsnapt uit de gevangenis

Legendarisch zijn de ontsnappingen van El Chapo. De eerste keer is in 2001. Op dat moment zat hij acht jaar in de gevangenis. Niet dat dat een echte straf was, want door het omkopen van personeel was het net een vijfsterren hotel voor hem met vrouwen, cocaïne en luxe.

 

In 2001 weet hij via een waskarretje te ontsnappen. Maar liefst 13 jaar lang leeft hij in vrijheid, totdat hij in 2014 opnieuw wordt gearresteerd. Dit keer was Guzman niet van plan om weer acht jaar achter de tralies door te brengen. Na iets meer dan een jaar weet hij opnieuw te ontsnappen. Dit keer door middel van een tunnel in de doucheruimte die waarschijnlijk door meerdere mensen is uitgegraven.

El Chapo bij Style Italy

Voor één van de grootste drugsbaronnen allertijden hebben we uiteraard ook bij Style Italy verschillende polo’s en shirts van Local Fanatic. Als tribute aan de legende die El Chapo heet.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »