de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

6 redenen waarom Muhammad Ali de beste bokser ooit is

  • Geplaatst op
  • 0
6 redenen waarom Muhammad Ali de beste bokser ooit is

Waarom was Muhammed Ali een ware bokslegende? Waarom was hij 'The Greatest'? Wij hebben zes redenen voor je op een rij gezet. Lees snel verder!

Op 3 juni 2016 heeft de wereld afscheid genomen van een ware bokslegende. Muhammed Ali, geboren als Cassius Clay, overleed die dag op 74-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Phoenix, de Verenigde Staten. Al 30 jaar leed hij aan de ziekte van Parkinson. De laatste maanden van zijn leven werd ademen steeds moeilijker en was hij afhankelijk van een rolstoel.
 

Muhammed Ali noemde zichzelf ‘The Greatest’. En ja, dat was hij ook. Niemand zal ontkennen dat Ali de grootste en beste bokser is die wij ooit zullen kennen. Door zijn snelheid, finesse en taaiheid in de ring is hij een ongeëvenaard bokser. Waarom hij nog meer ‘The Greatest’ was? We geven je nog zes redenen.

1. Legendarische wedstrijd tegen Sonny Liston

We kunnen niet om het feit heen dat Muhammed Ali de eerste man was die drie keer de wereldtitel wist te veroveren. Zijn eerste titel was in 1964 op slechts 22-jarige leeftijd. Regerend wereldkampioen Sonny Liston werd gezien als de man die niet te kloppen was. Liston zou een lange tijd alleen aan de top staan. Totdat hij Cassius Clay tegenkwam in de ring. Na zes rondes moest Liston opgeven en won Clay zijn eerste wereldtitel. Naar eigen zeggen had Clay de wereld opgeschud en was hij echt ‘The Greatest’.
 

2. Tweede wereldtitel voor Muhammed Ali

Muhammed Ali wordt voor de tweede keer wereldkampioen door in 1974 de partij te winnen van George Foreman. Na zijn verbanning uit de boksring eind jaren ’60 omdat hij de dienstplicht had geweigerd, kwam hij begin jaren ’70 weer sterk terug. Na zijn eerste partij tegen Joe Frazier te hebben verloren (de twee wedstrijden tegen Frazier daarna won Ali overigens overtuigend), weet Ali in 1974 de wereldtitel weer te heroveren door George Foreman te verslaan. Niemand had dit ooit verwacht, maar na zes ronden was Foreman dusdanig uitgeput, dat Ali makkelijk kon toeslaan. In de achtste ronde was het over en uit voor Foreman.
 

3. Toch niet met pensioen na derde wereldtitel

Vier jaar later in 1978 kroont Muhammed Ali zich als eerste man voor de derde keer tot wereldkampioen. In een moeizame partij tegen Leon Spinks weet hij uiteindelijk de winst binnen te slepen. Op dat moment belooft Ali dat hij met pensioen gaat, maar het zou nog tot 1981 duren totdat hij zijn bokshandschoenen definitief in de wilgen zou hangen.

 

4. Een echte wereldkampioen

Waar andere boksers veilig in hun eigen stad blijven om te vechten of in Las Vegas, trok Muhammed Ali de hele wereld over om zijn fans te ontmoeten en te boksen. Zwitserland, Maleisië, Ierland, Japan, Duitsland, Filipijnen en Zaïre werden onder andere aangedaan. Zo werd Ali echt een wereldwijd rolmodel.
 

5. Kampioen van de mensen

Veel bokser hadden (en hebben nog steeds) hordes beveiligers om zich heen. Niet Muhammed Ali. Hooguit één beveiliger mocht hem begeleiden als hij naar buiten ging. Hij was altijd onder de mensen, zijn trainingskampen waren openbaar en Ali nam altijd de tijd om zijn fans te woord te staan. Hij was geliefd bij miljoenen mensen wereldwijd.

 

6. Meer in het leven dan boksen

Muhammed Ali was niet alleen een gepassioneerd bokser. Buiten de ring maakte hij zich sterk voor zijn geloof en haalde geld op voor de ziekte van Parkinson. In de jaren ’60 bekeerde Cassius Clay zich tot de islam en veranderde zijn naam in Muhammed Ali. Hij stond voor de gemeenschap van Afro-Amerikaanse moslims en had een uitgesproken mening over de Vietnam oorlog, waarvoor hij zelfs werd verbannen uit de bokswereld. Na zijn bokscarrière wordt Ali gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Vanaf dat moment zet hij zich in om meer aandacht te krijgen voor deze ziekte en om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek.
 

Waarom is Muhammed Ali voor jou de beste bokser aller tijden? Laat het ons weten!
 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »