de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe is drugsbaas Pablo Escobar zo beroemd geworden?

Hoe is drugsbaas Pablo Escobar zo beroemd geworden?

De bekendste Colombiaan is waarschijnlijk wel Pablo Escobar. Wat dreef hem om 80% van de wereldwijde cocaïnehandel in handen te krijgen? Wat maakte hem beroemd, berucht en tegelijkertijd geliefd?

Columbia is er misschien niet heel blij mee, maar de bekendste persoon van het land is waarschijnlijk toch drugsbaas Pablo Escobar. Als hoofd van het Medellín kartel vergaarde hij in zijn hoogtijdagen miljarden dollars per week met cocaïnehandel, bedreef hij politiek en maakte hij zich sterk voor de arme bevolking van het Zuid-Amerikaanse land. Pablo Escobar was eigenlijk een zakelijk genie.

Het begin van een criminele carrière

Pablo Escobar wordt op 1 december 1949 geboren op het platteland van Medellín. Op zijn zeventiende zei hij tegen vrienden dat hij dit leven zat was en steenrijk wilde worden. Als dat niet binnen vijf jaar zou lukken, dan zou hij zelfmoord plegen. Dat was ook het moment dat Pablo begon met kruimeldiefstal, zoals het stelen van grafstenen en het smokkelen van whisky en illegale sigaretten.
 

‘Pas’ in 1975 maakt Pablo zijn intrede in de cocaïnehandel. Nadat hij de lokale drugsbaas Fabio Restrepo van het leven beroofd, neemt Pablo zijn plaats in om de drugshandel levendig te houden. Van begin af aan hanteerde hij een meedogenloos beleid tegen politie en justitie, ‘Plata o Plomo’, oftewel zilver of lood. Vrij vertaald ‘neem smeergeld aan of je krijgt een kogel door je hoofd’.

 

Zakelijk inzicht van Pablo Escobar

Al snel kwam Pablo Escobar erachter dat de cocaïne niet goed genoeg van kwaliteit was. De coca, de basis van deze drugs, uit buurlanden Bolivia en Peru was van veel betere kwaliteit. Dankzij goede contacten en het omkopen van militairen, lukte het Pablo om de grondstof naar Columbia te vervoeren, zodat hij betere cocaïne kon produceren.
 

Op het hoogtepunt van zijn carrière stond Pablo Escobar op nummer 7 van de top 10 rijkste mensen ter wereld volgens Forbes en had hij 80% van de wereldwijde drugshandel in handen. Op dat moment verdiende hij 420 miljoen dollar per week, met een piek naar 30 miljard dollar per jaar. Dat is inclusief verlies van 1 tot 2 miljard.

 

Bizarre feiten over Pablo Escobar

Als je zo rijk bent en zoveel zakelijk inzicht hebt, dan doe je soms ook rare dingen.
 

  1. Pablo spendeerde 500 dollar aan elastiekje om zijn geld bij elkaar te bundelen.
  2. Al dat geld kon niet naar de bank, dus dat werd overal in magazijnen en huizen opgeslagen. Daardoor werd ongeveer 10% van inkomsten letterlijk opgegeten door ratten.
  3. In de periode dat hij ondergedoken zat, kreeg zijn dochter longontsteking. Om haar warm te houden verbrandde Pablo een slordige 2 miljoen dollar.
  4. Onder de arme bevolking was Pablo erg geliefd. Hij doneerde veel aan liefdadigheid en kerken. Wanneer een sloppenwijk afbrandt, laat Pablo 1.000 woningen bouwen waar de mensen uit de getroffen sloppenwijk gratis mogen wonen.
  5. Zijn grootste angst was om uitgeleverd te worden aan de VS. Daarom bood hij de Colombiaanse regering aan om de staatsschuld van 10 miljard dollar af te betalen. Gek genoeg ging de regering niet op het aanbod in.
  6. Pablo bouwde zijn eigen luxe gevangenis Le Cathedral van waaruit hij zijn criminele activiteiten voortzet.
  7. Op het moment dat de politie hem wil overplaatsen naar een andere gevangenis, ontsnapt hij en is 18 maanden voortvluchtig. Totdat de politie Pablo weet op te sporen na een telefoontje aan zijn familie. Na een vuurgevecht wordt Pablo op 44-jarige leeftijd gedood.
 

Zijn naam gaat nooit verloren

Tot op de dag van vandaag heeft niemand ooit nog zo’n positie bereikt als Pablo Escobar. Zijn leven, de rol die hij speelde in de cocaïnehandel en voor de arme bevolking, maken hem tot een inspiratie voor bijvoorbeeld de succesvolle Netflix serie Narcos. Maar ook wij bij Style Italy hebben verschillende items met Don Pablo, zoals van Local Fanatic (een wit en zwart shirt) en Mascherone.

 

Ook de familie Escobar zelf slaat nog een slaatje uit het leven Pablo. Ze organiseren namelijk rondleidingen door Medellín die o.a. leiden naar het huis waar hij is neergeschoten en zijn laatste rustplaats.
 

En ook het huis van Pablo wordt nog goed gebruikt. Op de 20 hectare grond is de dierentuin die hij al liet bouwen nieuw leven in geblazen, er is een pretpark, een waterpark en een Afrikaans museum. Alle ingrediënten voor een gezellig dagje weg dus. Zo blijft ook de legende van Pablo Escobar voortleven. Tot in de lengte der dagen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »