de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe werd Pablo Escobar de rijkste man van Colombia?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe werd Pablo Escobar de rijkste man van Colombia?

Als je 2 miljoen kunt verbranden om je dochter warm te houden of je vindt het niet erg dat 10% van je vermogen door ratten wordt opgegeten, dan ben je niet normaal rijk! En dat was Pablo Escobar. Hoe hij zijn rijkdom bij elkaar heeft gehaald, lees je in deze blog.

Colombia is er misschien niet heel blij mee, maar de bekendste man uit de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land is toch echt Pablo Emilio Escobar Gaviria. Door vrienden ook wel Don Pablo of El Patron genoemd. Geboren op 1 december 1949 als een boerenzoon in Medellin in Colombia.

Wie het kleine niet eert…

Net zoals zoveel mensen in Colombia, lagen de kansen voor Pablo Escobar niet voor het oprapen. Het is dan ook niet zo gek, dat hij uiteindelijk het criminele pad heeft gekozen. Waarom hard werken op het platteland, wanneer je ook op een snelle manier veel geld kunt verdienen.

Ook bij een criminele carrière is het belangrijk om klein te beginnen. Daarom begon Pablo met het stelen van grafstenen en auto’s en verkocht hij illegale sigaretten. Leuk, maar het bezorgde Pablo nog niet de rijkdom die hij voor ogen had. Zijn eerste grote deal was met de ontvoering van een CEO waar hij 100.000 dollar voor ving.

Het witte goud lonkte naar Pablo Escobar

Het zou nog tot 1975 duren voordat Pablo Escobar zijn intrede zou maken bij de maffia en cocaïnehandel. Op een wonderlijke manier werd een lokale drugsbaas Fabio Restrepo vermoord. En iemand moest toch zijn plek innemen. Voor ‘the greater good’ besloot Pablo die rol op zich te nemen.

Al snel vond Pablo dat de cocaïne niet goed genoeg was. De kwaliteit van de coca planten van buurlanden Peru en Bolivia bleek veel beter te zijn. Door in die landen warme contacten te leggen, kon hij uiteindelijk betere cocaïne produceren en verhandelen. 

Het snelle geld van de VS

Niet lang daarna werd de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt voor Pablo’s cocaïne. Elke dag werd 15.000 kilo van het witte poeder via Florida Amerika in gestuurd. Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 was 80% van de cocaïne afkomstig van het Medellin-kartel van Pablo Escobar. Op het hoogtepunt van zijn succes verdiende hij 420 miljoen dollar per week. Je leest het goed, per week. In contanten die bij elkaar werden gehouden door ruim 2.000 dollar aan elastiekjes. Na een snelle rekensom betekent dat Pablo een slordige 30 miljard dollar per jaar verdiende. Dan hebben we wel rekening gehouden met het feit dat hij jaarlijks zo’n 1 tot 2 miljard verloor.

Al dat contante geld moest ergens blijven. Daarom verstopte Pablo zijn geld werkelijk overal. In muren, plafonds, kelders, opslagplaatsen, zelfs in de bank van zijn moeder. Pablo hield er dan ook rekening mee dat ongeveer 10% van zijn vermogen werd opgegeten door ratten, waterschade zou oplopen of beschimmeld zou zijn.

Zijn rijkdom bleef niet onopgemerkt

Van 1987 tot en met 1993 stond Pablo Escobar op de beruchte lijst van Forbes met de rijkste mensen ter wereld. Maar ook het arme deel van Colombia en dan voornamelijk van zijn geboorteplaats Medellin profiteerde van de rijkdom van Pablo Escobar. Hij bouwde huizen voor mensen uit de sloppenwijken, gaf geld aan kerken, ziekenhuizen en voedselbanken, liet ontelbare parken en voetbalstadions aanleggen. Pablo werd de Robin Hood van Colombia

Om zijn rijkdom bij elkaar te schrapen ging hij letterlijk over lijken. Naar verluid was Pablo verantwoordelijk voor maar liefst 8.000 moorden, waaronder die van 200 rechters en 1.000 politieagenten. Hij deed zijn devies ‘Plata O Plomo’ dan ook eer aan. Smeergeld aannemen of een kogel door je lijf.

Het toppunt van rijkdom: El Cathadral

Als je 2 miljoen dollar kunt verbranden om je dochter warm te houden in je schuilplaats, dan ben je écht heel erg rijk. Net als wanneer je een dierentuin met nijlpaarden en een Jurassic Park kunt bouwen. Maar het toppunt van rijkdom en politieke invloed, is toch wel als je zelf je luxe gevangenis mag bouwen, zelf je cipiers mag aannemen en mag bepalen wie er jouw medegevangenen worden. Dat heeft Pablo Escobar allemaal voor elkaar gekregen.

Uiteindelijk werd de regering het zat dat er steeds executies plaatsvonden in El Cathadral en deed de politie een inval. Pablo verdween via de achteruitgang. Pas 18 maanden na zijn ontsnapping, op 2 december 1993, werd hij weer gevonden. Na een vuurgevecht werd Pablo Escobar gedood. Het gerucht gaat dat hij zichzelf door het hoofd heeft geschoten, maar dat is uiteraard nooit bevestigd.

Netflix brengt het leven van Pablo Escobar in beeld met de serie Narcos. Maar Style Italy heeft twee shirts in het assortiment met de afbeelding van dé drugsbaas die de wereld ooit gekend heeft. De shirts zijn er in het zwart en geel. 

Don Pablo Escobar

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »