de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Hoe zag het leven van Bob Marley eruit?

  • Geplaatst op
  • 1
Hoe zag het leven van Bob Marley eruit?

Bob Marley was een bekend fenomeen in de reggae-muziek. We kennen hem van zijn rasta's, wiet en Jamaicaanse achtergrond. Wil je meer over hem te weten komen? Lees dan onderstaande blog.

Reggae, dreadlocks en Jamaica. Dat is waar we aan denken als we de naam Bob Marley horen. Maar er is meer te vertellen over het leven van de King Of Reggae. Bob Marley leidde een onstuimig leven vol muziek, wiet en tragedie. Bovendien was Marley een groot religieus aanhanger van de Rastafari-beweging. Wist je trouwens dat hij in zijn huis is neergeschoten?

Bob Marley, wie was hij?

In een klein dorpje op Jamaica, Nine Miles, werd op 6 februari 1945 Robert Nesta Marley geboren. Zijn moeder was toen 18 jaar en van Afrikaanse afkomst. Zijn vader was blank, 60 jaar en kapitein in het leger. Een jaar na zijn geboorte gingen zijn ouders uit elkaar. Bob Marley zelf voelde zich vooral zwarte Afrikaan. Nadat zijn vader tien jaar later overleed, verhuisden Bob en zijn moeder naar de stad Kingston om wat geld te verdienen.

The Wailers

Marley groeide op met muziek. Al op heel jonge leeftijd begon hij muziek te maken op zijn zelfgemaakte gitaar en verdiende daar op straat een klein zakcentje mee. In 1963 vormde hij zijn eerste band, The Wailers. Met het nummer ‘Simmer Down’ werden ze beroemd op Jamaica. Later braken ze wereldwijd door met o.a. het nummer ‘No Woman, No Cry’. In 1976 werd de band door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot band van het jaar.
 

Geloof en muziek

In 1966 trouwde Marley met Alpharita Anderson. Zij was een groot aanhanger van de Rastafari-beweging en geloofde in de repatriatie van Afrikanen naar het land Zion. Marley liet zich bekeren en schreef een aantal nummers over deze religie. In de reggae wordt de ideologie van rastafari bezongen. Bekend werd in 1973 het protestlied ‘Get Up, Stand Up’. Met dit nummer riep Marley iedereen op om op te staan voor de verwezelijking van Zion, het beloofde land. Ook de wereldhit ‘Redemption Song’ is een verwijzing naar de rastafari.

Voor zover bekend had Bob Marley dertien kinderen. Met Rita kreeg hij drie kinderen. Rita had nog twee geadopteerde kinderen uit een vorig huwelijk, Bob één. Daarnaast kreeg hij nog zeven kinderen bij verschillende vrouwen.

Neergeschoten voor zijn huis

Ondertussen groeide Bob Marley uit tot internationaal muziekicoon en richtte hij zijn eigen label op, Tuff Gong. Zijn vrouw zong mee als achtergrondzangeres en de naam van de band veranderde in Bob Marley and the Wailers. In 1976 ontstond een reggae-mania in de Verenigde Staten. Marley deed mee aan het Smile Jamaica Concert welke werd georganiseerd door de toenmalige eerste minister. Met zijn deelname koos Marley, volgens bepaalde groeperingen, een kant in de politiek die niet iedereen kon waarderen. In december 1976, een paar dagen voor het concert, werd Marley voor zijn huis neergeschoten om vermoedelijk politieke motieven. Gelukkig was hij niet in levensgevaar en besloot hij alsnog gewoon op te treden. Wel verliet hij Jamaica kort daarop en vestigde zich in Londen.

Bob Marly Tshirt 

One Love

Zestien maanden later keerde hij terug op Jamaica en trad op tijdens het One Love Peace Concert. Twee rivaliserende politieke leiders liet hij op het podium elkaar de hand schudden met de legendarische woorden: ‘One Love’. Kort daarna werd Marley geëerd door de Verenigde Naties met de Peace Medal of the Third World.

Wondje op teen bleek huidkanker

In 1977 ontdekte Marley een wondje aan zijn teen. Na onderzoek bij een arts bleek het huidkanker te zijn. Vanwege zijn geloofsovertuiging liet hij zich niet behandelen en de kanker sloeg door naar zijn maag. In 1980 werd een hersentumor geconstateerd, maar dat weerhield Marley er niet van om op 23 september gewoon zijn geplande concert te geven. Kort daarna liet hij zich bekeren tot het christendom en ging voor een behandeling naar Duitsland. In mei 1981 besloot hij terug te keren naar Jamaica om daar te sterven. Helaas kwam hij niet verder dan Miami. Bob Marley overleed op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd. Zijn lichaam is bijgezet in een mausoleum op Jamaica.

Bob Marley rood 

Koop een Bob Marley-shirt

Tot op de dag van vandaag wordt Bob Marley geëerd om zijn muziek. Ben jij fan en wil je dat uitdragen via jouw kleding? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. We hebben een unieke collectie van shirts met print van Bob Marley. De prints hebben het thema Concrete Jungle en Buffalo Soldier, twee grote hits van Marley. De shirts hebben een urban look, vallen op de heupen en zijn kreukvrij.

Reacties

  1. djorai djorai

    Een legende die nooit vergeten zal worden.zijn teksten gaan over de realiteit.zijn stem is niet te evenaren.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »