de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Maradona of Messi: wie is de beste?

Maradona of Messi: wie is de beste?

Wie is de beste voetballer: Maradona of Messi? We hebben een analyse gemaakt van de prestaties van zowel op het veld, als buiten het veld.

Messi of Maradona, wie is beter?

Vraag aan een willekeurig persoon wie de grootste voetballer aller tijden is en in veel gevallen zal het antwoord Cruijf, Pelé, Maradona of Messi zijn. Vraag je echter wie de beste van het moment is, dan kan niemand om Messi heen.

Toch blijft het de vraag, hoe meet je nou wie de beste aller tijden is? Waar kijk je naar? Kun je spelers in het verleden met die van nu vergelijken? Wij nemen als voorbeeld twee Argentijnen: Maradona en Messi. Wie van deze twee is de beste voetballer? 

Allebei een dribbelkoning

4 of 5 man op een rij voorbij terwijl de bal aan de schoen gelijmd lijkt te zijn? Kappen en draaien op de vierkante centimeter? Op het juiste moment op de juiste plaats? Een tikkeltje lui soms? Al deze eigenschappen kunnen over beide grootheden gaan. Zo komen we er dus niet verder. Laten we naar de cijfers kijken. 

Wat zeggen de statistieken?

Beide spelers debuteerden op hun 16e als profvoetballer in het eerste team. Maradona bracht het in de 22 seizoenen die volgden tot een totaal van 312 doelpunten in 588 wedstrijden. Een doelpuntenmoyenne van 0,53. Messi brengt het in 10 jaar tijd al tot 448 doelpunten in 570 wedstrijden. Ondanks dat hij nog steeds speelt is zijn gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd een stuk hoger: 0,79.

Aangezien Messi hopelijk nog een lange carrière voor de boeg heeft, komt hij qua doelpunten natuurlijk veel hoger uit. Er worden nu ook bijna dubbel zoveel wedstrijden per jaar gespeeld zoals je kan zien. Al met al wint Messi het op basis van de statistieken.  

Aantal prijzen van Messi en Maradona

Kunnen we iemand afrekenen op de inhoud van zijn prijzenkast? Of is dat afhankelijk van het team of de generatie spelers die hij om zich heen heeft. Voor nu houden we het bij de individuele prijzen. Met als toevoeging daar bij, dat Messi iets hoger scoort als het gaat om belangrijkheid voor het team en het geven van assists. Als we alle prijzen voor voetballer van het jaar, topscorer, opstellingen in het wereldteam, gouden ballen en gouden schoenen bij elkaar optellen, dan heeft Messi al meer gewonnen dan Maradona.

  

Unieke prestatie Maradona

Toch heeft Maradona twee unieke prestaties geleverd die Messi nog niet zijn gelukt. 1) het winnen van het WK met Argentinië: Maradona zorgde er hoogspersoonlijk voor dat Argentinië in 1986 wereldkampioen werd. Daarnaast heeft hij in z’n eentje de Italiaanse club Napoli kampioen gemaakt in 1987 en 1990. De kampioenschappen van F.C. Barcelona speelde Messi uiteraard een hoofdrol, maar om deze prestatie van Maradona te kunnen evenaren zou hij het eigenlijk moeten laten zien bij een minder goede club dan F.C. Barcelona. 

Reputatie buiten het veld

Hoe erg de twee idolen op sommige gebieden binnen het veld ook op elkaar lijken, buiten het veld kan het contrast bijna niet groter zijn. Hoewel Messi zich natuurlijk al jaren grootverdiener mag noemen zal je hem nooit betrappen op buitensporige acties. In foto's is het ook opvallend hoe simpel hij gekleed gaat in vergelijking tot zijn medespelers. Geen enorme horloges of aparte kapsels, het had zo je nette, maar bescheiden schoonzoon kunnen zijn. 

Maradona is ook buiten het veld een ster

Daar tegenover staat dat iedereen wel één of meerdere verhalen over Maradona kent die uit een film lijken te komen. Schandalen met drugs, geld en vrouwen waren en zijn aan de orde van de dag. Met zijn kledingstijl die varieert van opvallende pakken tot roze glitterende shirts was hij geen onopvallende verschijning. Het vele goud om zijn nek en de toch altijd wat dikke buik maakten het geheel af.

Dit hielp mee aan het creëren van de legende die Maradona is geworden. Messi is een klasse apart in het veld die menig voetballiefhebber tot tranen toe roert, maar Maradona was groter dan het leven zelf. Of het om voetbal ging of om het beledigen van een journalist, alles werd wereldnieuws. Buiten het veld is Maradona dus meer de ster, dan Messi. Heeft hij hiermee ook meer voor het voetbal betekend? 

Conclusie

Iedereen mag hier zijn eigen conclusie trekken. Voor ons is Messi aan de hand van zijn kwaliteiten, resultaten en talenten de beste voetballer. Maar de manier waarop Maradona de voetbalwereld op zijn kop zette, zijn invloed op de jeugd en de alleenheerschappij die hij jaren op het veld had, maakt hem verreweg de grootste ster en vedette van de twee Argentijnen.

Speciaal voor de voetballiefhebbers hebben wij shirts ontwikkeld met mooie prenten van beiden. Klik hier voor een portret van Messi op een zwart shirt, grijs shirt en wit shirt. De prenten van Maradona vind je hier: portret op blauw shirt, grijs shirt, en zwart shirt.

Reacties

  1. mark mark

    vraag het een Argentijn en ze zeggen allemaal zonder enige twijfel Diego Maradona. Waarom? dat is simpel. het winnen van clubprestaties zegt een Argentijn niet veel. Het is leuk, maar het gaat hun om maar een titel en dat is het WK. Hier draait het om de eer en het geweten. Een titel voor het volk en niet voor de club ergens ver in Europa.

  2. angelo lisci angelo lisci

    Maradona is de absoluut de beste vind em wat meer variatie in zen spel hebben en heeft een beter balgevoel dan messi en vind de beelden van maradona toch iets beter

  3. Jos Jos

    Dit kun je nooit zeggen met zekerheid. Maradona vs Messi zullen we altijd blijven vergelijken, maar dat is van de tijd afhankelijk wie de winnaar zal zijn...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »