de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Modestad Milaan: van historie tot de invloed van nu

  • Geplaatst op
  • 0
Modestad Milaan: van historie tot de invloed van nu

De bekendste modestad van de wereld is volgens velen Milaan. Hoe is dit zo gekomen? En welke rol speelt Milaan in de hedendaagse modewereld. Lees het complete verhaal hier.

Milaan is de tweede stad van Italië en is vooral bekend als de modehoofdstad van de wereld. Het is een van de meest stijlvolle steden in Italië. Hier concentreren zich talloze modeontwerpers, waaronder Giorgio Armani, D&G, Prada en Versace. Toch is dit niet altijd zo geweest. Hoe ziet de historie van deze modestad eruit, hoe is het ontstaan en welke invloed heeft Milaan momenteel op de hedendaagse mode?

Wat is de historie van deze modestad?

Het begin van de Italiaanse stad gaat terug naar het jaar 600 voor Christus. De geschiedenis van Milaan wordt gekenmerkt door veel oorlogen en een grote wisseling aan machthebbers. Hoewel de stad rijke bloeiperiodes heeft gekend in bijvoorbeeld het Romeinse tijdperk en de Middeleeuwen, komt de groei van de stad pas echt op gang na de Tweede Wereldoorlog. Dat betekende tegelijkertijd de geboorte van de modestad Milaan.

Het ontstaan van de modestad Milaan

Het multiculturele karakter van Milaan is vooral ontstaan door de toestroom van immigranten in de twintigste eeuw. Vooral na de Tweede Wereldoorlog kwamen talloze immigranten Milaan binnen, hoofdzakelijk arme boeren uit het zuiden maar ook veel Chinezen. Dankzij de toestroom van de immigranten, groeit de economie in rap tempo en neemt ook de vraag naar mooie producten toe. Hierdoor schieten talloze ateliers als paddenstoelen uit de grond. Het ontwerpen van mooie kleding wordt eigenlijk een soort vanzelfsprekendheid. Daarmee wordt Milaan de thuisbasis voor talloze Italiaanse modehuizen en ontwerpers.

Waar zijn de modestraten van Milaan te vinden?

De bekendste winkelstraten in Milaan op het gebied van mode, bevinden zich in de de Quadrilatero d'oro, ook wel de Gouden Vierhoek genoemd. Hier zijn de straten gevuld met veel toonaangevende warenhuizen. De beroemdste straat in de stad is Via Montenapoleone.

Het wordt ook weleens vergeleken met de PC Hoofdstraat in Amsterdam, maar dan veel luxer en uitgebreider. Hier zijn veel Italiaanse en internationale modeontwerpers gevestigd. De modecollecties in de warenhuizen en winkels worden veelal beschermd door een leger aan beveiligers.

De invloed van Milaan anno nu in modeland

Tegenwoordig is Milaan een belangrijk centrum voor ontwerpen en mode. Alle grote merken zijn in deze stad vertegenwoordigd. Milaan wordt dankzij de mode ook wel het kloppende hart van Europa genoemd. De stad heeft toeristen ongelofelijk veel te bieden. Als je een dagje in de modestraten van Milaan rondwandelt, is de kans groot dat je een beroemdheid tegenkomt. Bekende sterren uit de gehele wereld doen hun inkopen in Milaan.

De bekendste modeshows in deze Italiaanse modestad

Uiteraard zijn er gedurende het gehele jaar modeshows waarin de nieuwste mode wordt gepresenteerd. Zo vindt jaarlijks de Milaan Fashion Week plaats waarin de grote modehuizen hun winter- en zomercollecties presenteren. Hier doen talloze bekende modemerken aan mee. Rond de Fashion Week worden ook diverse events georganiseerd die het geheel een kleurrijk karakter geven.

Iedereen die dus modieus voor de dag wil komen, doet er goed aan zich te verdiepen in de kennis van mode die er is in de modestad Milaan. Het is namelijk de modehoofdstad van de wereld.


Meer over de ontwikkeling van mode en de modetrends van toen en nu lees je in onze andere blogs.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »