de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Muhammad Ali: van professioneel bokser tot levende legende

  • Geplaatst op
  • 2
Muhammad Ali: van professioneel bokser tot levende legende

Muhammad Ali, een van de meest inspirerende personen van de laatste eeuw, was niet alleen een professioneel topbokser, maar is door zijn persoonlijke overtuiging een groot voorbeeld voor veel 'zwarten'geworden. Lees hier wat hij naast het boksen voor de wereld heeft betekend.

Muhammad Ali, The Greatest

Bij de naam Cassius Clay zal er bij niet veel mensen een belletje gaan rinkelen, maar als de naam Muhammad Ali valt, zal iedereen deze direct associëren met de legendarische Amerikaanse bokskampioen. Toch hebben we het hier over een en dezelfde persoon. 

Van Cassius Clay naar Muhammad Ali

Muhammad Ali, geboren als Cassius Clay in 1942, was naast een tot de verbeelding sprekende lichtvoetige reus (1,92 meter) ook een man van uitgesproken statements en acties. Hij nam de naam Muhammad Ali aan nadat hij lid werd van de Nation of Islam. Deze vorm van strijdlustig zwart zelfbewustzijn werd in het Amerika van 1964 met argusogen gevolgd door de blanke elite. 

In strijd met het geloof

In 1966 werd Muhammad Ali goedgekeurd voor militaire dienst. Hij weigerde echter naar Vietnam te trekken omdat het begrip ‘oorlog’ niet strookte met zijn persoonlijke overtuigingen. Volgens hem was dit in tegenspraak met de leerstellingen van de Heilige Koran.

Ik heb geen ruzie met de Vietcong. Geen enkele Vietcong heeft me ooit ‘nigger’ genoemd,” zei hij daarover.

Hij erkende ook niet meer de naam Cassius Clay waarmee hij opgeroepen werd, omdat dat de slavennaam was die door de blanken aan zijn voorouders gegeven was.

Op zwart zaad

Zijn weigering om te gaan vechten in Vietnam leverde hem een uitsluiting op om titelgevechten aan te gaan op Amerikaanse bodem.
 Ook werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. In 1970 werd de straf opgeschort en kreeg hij weer toelating om te boksen in Amerika. Joe Frazier, een andere bekende zwaargewicht kampioen, ijverde voor deze zaak en steunde Muhammad Ali financieel tijdens diens ballingschap. 

De legende wordt gemaakt

In 1971 kwamen beide boksers trouwens tegen elkaar uit, wat resulteerde in een enorme mediabelangstelling. De controversiële Ali tegen de gezagtrouwe Frazier stond garant voor een enorme mediahype. Frazier won dat gevecht. 

In 1974 kwamen beide sportmannen weer uit tegen elkaar. Dit keer won Muhammad Ali. Nog in 1974 kwam Muhammad Ali uit tegen Georges Foreman, op dat moment de heersende wereldkampioen. Dit gevecht heeft geschiedenis gemaakt als ‘The rumble in the jungle’ en vond plaats in Zaïre (tegenwoordig Congo). In 1975 vond er een derde kamp tegen Joe Frazier plaats in Manilla, die geboekstaafd staat als ‘The Thrilla in Manilla’.

De erkenning

Het mag duidelijk zijn dat de figuur van Muhammad Alilarger then life’ is. Zijn provocatieve natuur, zijn blakende zelfvertrouwen en rake oneliners maken hem tot een van de meest spraakmakende figuren van de vorige eeuw.

Na zijn actieve carrière is zijn leven een aaneenschakeling van eerbetuigingen en ceremonies. Amerika heeft wat goed te maken met deze verguisde en belaagde sportman en struikelt haast over zijn eigen voeten om deze grote kampioen te eren. 

 

 

Muhammad Ali The Greatest

Zijn leven werd verfilmd, er zijn talloze biografieën over hem verschenen en er worden straten, pleinen en gebouwen naar hem genoemd. De T-shirts met zijn beeltenis, al dan niet vergezeld van een van zijn legendarische uitspraken, vinden gretig aftrek bij het grote publiek. 

Hij blijft zodoende een lichtend voorbeeld voor nieuwe generaties. Het is dan ook wat bevreemdend deze kampioen van weleer, de ongenaakbare Muhammad Ali, in een rolstoel te zien zitten, lijdend aan de ziekte van Parkinson. Maar één blik op deze man en je weet dat je kijkt naar een icoon, een levende legende, een eeuwige kampioen.

Bekijk de volledige collectie van Muhammed Ali!

 

Reacties

  1. Jan Jan

    Leuk stuk over mijn grote held Muhammad Ali. Hij is de allergrootste ooit. Toch is qua prestaties Frazier misschien nog wel beter gebleken, maar de uitstraling van Ali zal ie nooit halen. Dit is waarschijnlijk ook waarom ik wel shirts van Ali vindt bij jullie, maar niet van Frazier.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »