de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Pablo Escobar: het leven van de King of Coke

  • Geplaatst op
  • 0
Pablo Escobar: het leven van de King of Coke

De naam Pablo Escobar doet ons al gauw denken aan drugs, moordpartijen en corruptie. Escobar werd ook wel King of Coke genoemd. Hoe kwam hij aan die naam en hoe zag zijn leven eruit? In onderstaande blog beschrijven wij zijn leven van zijn geboorte tot aan zijn dood.

Colombia. Cocaïne. Bloederige moordpartijen. Corruptie. Het zijn maar een paar woorden waar je aan denkt bij de naam Pablo Escobar. ‘s Werelds beruchtste drugsbaron leefde van 1949 tot 1993 en heeft een spoor van drugs en moordaanslagen achtergelaten. Echt een schatje was hij niet, zijn bijnaam was dan ook niet voor niks ‘King of Coke’. Wij zochten uit hoe zijn leven er uitzag en hoe hij aan de naam ‘King of Coke’ kwam.

Escobars jeugd

Op donderdag 1 december 1949 werd in Rionegro, Colombia, Pablo Emilio Escobar Gaviria geboren. Zoon van een arme boer en lerares kwam hij al vroeg in zijn jeugd in aanraking met georganiseerde misdaad. Hij deed een poging een studie te volgen aan de Universidad Autonoma Latinoamerica in Medellín, maar stopte halverwege. In zijn pubertijd was hij al veel te vinden in de straten van Medellín, op zoek naar kattenkwaad. Hij stal grafstenen waarvan hij de namen wegsleep en ze daarna doorverkocht aan smokkelaars in Panama.

Pablo Escobar 

King of Coke

Nadat Escobar wat geld verdiend had met handel in diefstal en heling, rook hij het echte geld in de cocaïnehandel. Hij kocht coca uit Bolivia en Peru op, maakte hier in Colombia kant en klare drugs van en verscheepte het naar Amerika om het daar te kunnen verkopen. Enig puntje van aandacht was dat er in Medellín al een drugskartel zat waarvan Fabio Restrepo de leider was. In 1975 werd hij vermoord en vermoed werd dat Escobar hierachter zat. Escobar nam het kartel van Restrepo over en breidde dit gevoeglijk uit tot een wereldwijd drugsimperium. Uiteindelijk was Escobar verantwoordelijk voor 80% van de binnengesmokkelde cocaïne in de Verenigde Staten. Op zijn hoogtijdagen smokkelde hij 15 ton cocaïne per dag de States in, goed voor 420 miljard dollar per week. Niet gek dat Escobar in die periode de bijnaam ‘King of Coke’ kreeg.

 

Robin Hood

Pablo Escobar werd in die tijd gezien als de grootste drugsbaron ooit. Om de aandacht een beetje van de cocaïne af te halen en zijn veiligheid te garanderen, begon Escobar zich te interesseren voor de minder bedeelden in Colombia. Als een ware Robin Hood gaf hij grote sommen geld weg aan maatschappelijke projecten. Escobar liet nieuwe voetbalvelden aanleggen, hielp met het opknappen van sloppenwijken en doneerde geld aan de allerarmsten. Door zijn zogenaamde gulheid werd Escobar mateloos populair bij de arme bevolking. Dit kwam hem weer ten goede toen hij zich in 1982 kandidaat stelde voor volksafgevaardigde in het Colombiaanse congres. Hij werd gekozen en begon naast zijn drugspraktijken ook een carrière in de politiek. Dit heeft precies een jaar geduurd. In 1983 werd hij uit zijn functie gezet, wat bij hem leidde tot grote frustratie. Hij vermoordde drie kandidaten voor het presidentschap en beraamde een aantal bomaanslagen.

Hacienda Nápoles

Inmiddels bevond Escobar zich in de hoogste kringen van de cocaïnewereld. Volgens het Amerikaanse rijkeluistijdschrift Forbes was de drugsbaron een van de rijkste mensen op aarde. Hij bezat naar schatting zo’n 30 miljard dollar. Hij kocht een kast van een huis, genaamd Hacienda Nápoles, met een nog groter zwembad, een dierentuin met de meest exotische dieren en een megagroot beeld van een dinosaurus in één van zijn tuinen.

 

Dood bij arrestatie

In 1989 bleek Escobar het brein achter de bomaanslag op een Colombiaans vliegtuig. Hiermee vermoorde hij meer dan 100 mensen, waarvan twee Amerikaanse burgers. Dit viel niet in goede aarde en het drugsverkeer kwam op de tocht te liggen. Uiteindelijk werd hij in juni 1991 gearresteerd en overgedragen aan de Colombiaanse overheid. Om de een of andere vage reden mocht hij zijn eigen gevangenis bouwen, welke hij La Cathedral noemde, en daar zijn straf uitzitten. Uiteraard ontbrak het hem niet aan de nodige luxe. Hij liet een casino, een spa en een nachtclub bouwen in La Cathedral. Grappig detail is dat Escobar ontsnapte uit zijn eigen gevangenis.

Op 2 december 1993, 13 maanden later en een dag na zijn 44ste verjaardag, werden Escobar en zijn bodyguards doodgeschoten tijdens zijn arrestatie.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »