de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Pelé, de beste voetballer allertijden?

  • Geplaatst op
  • 4
Pelé, de beste voetballer allertijden?

Als profvoetballer heeft Pelé alle grote prijzen gewonnen die in zijn tijd mogelijk waren. Voor velen is hij dé beste voetballer allertijden. Maar blijft dat ook zo of gaat Messi zijn succes evenaren?

Veel mensen zullen deze vraag volmondig met ‘ja’ beantwoorden. De Braziliaanse voetballer heeft alle grote prijzen gewonnen die er maar te winnen waren. Met Brazilië heeft hij maar liefst drie keer het WK gewonnen. Bovendien is Pelé nog steeds de beste topscoorder allertijden van zijn club Santos FC. Of gaat Messi deze status van hem afnemen de komende jaren?

Wie is Pelé?

Pelé wordt geboren als Edson Arantes do Nascimento op 23 oktober 1940 in een stadje in het zuidoosten van Brazilië. Hij groeide op in een arm gezin. Zijn vader was ook profvoetballer en kwam uit voor de lokale club in Bauru. Zoals de meeste van de grote voetballers, leerde hij voetballen op straat. Voor Pelé was dat in de straten van het plaatsje Bauru in de provincie Sao Paulo. In 1956 wordt Pelé gecontracteerd door Santos FC in Sao Paulo. Op dit moment is hij nog geen 16 jaar oud.

Grootse voetbalcarrière

Bij zijn debuutwedstrijd weet Pelé gelijk te scoren voor zijn nieuwe team. Tijdens dat eerste jaar verruilt hij de bank voor een basisplaats én wordt hij topscoorder met 36 goals in 29 wedstrijden. Een jaar later pakt hij zijn eerste grote prijs met Santos door de landstitel te veroveren. Ook zet hij een record weg door maar liefst 58 goals te maken in 38 wedstrijden. Een ongekend aantal wat tot op de dag van vandaag niemand anders is gelukt om dat te verbeteren.

Zijn talent gaat niet onopgemerkt voorbij. Pelé wordt dan ook geselecteerd voor het nationale elftal van Brazilië om naar het WK van 1958 af te reizen. Sinds dat toernooi is Pelé een gevestigde naam in de voetballerij door in de kwartfinale, halve finale en finale een cruciale rol te spelen in de overwinning.

Overwinningen op een rij

Ook na het succes van het WK in 1958 blijven de successen elkaar in rap tempo opvolgen. Uiteindelijk behaalt Pelé met Santos FC in totaal tien keer de landstitel, twee keer de Copas Libertadores (Champions League van Zuid-Amerika), vijf keer de Braziliaanse beker en twee keer de wereldbeker voor clubteams. Met Brazilië wordt Pelé ook nog eens drie keer wereldkampioen, al was zijn bijdrage in 1962 niet zo groot vanwege blessureleed. Aan het einde van zijn carrière vertrekt Pelé in 1977 naar de Verenigde Staten om voor de New York Cosmos te spelen die prompt landskampioen worden. 

Zijn leven na de voetbal

Ook na zijn carrière als profvoetballer, blijft Pelé actief in de voetbalwereld. Zo heeft hij een belangrijke rol binnen de FIFA en zet hij zich in voor verschillende goede doelen. Pelé was ambassadeur van Unicef en Unesco. Daarnaast heeft hij geprobeerd om de corruptie binnen het Braziliaanse voetbal terug te dringen. In zijn autobiografieën vertelt hij zijn hele levensverhaal en geeft hij kijkje in het leven van de beste voetballer allertijden.

Messi of Pelé?

Vooral de jongere generatie zal misschien zeggen dat Lionel Messi toch echt de beste voetballer allertijden is. Maar is dat ook zo? Pelé was als voetballer sterk, snel, technisch, had een goede dribbel en een zuiver schot. Messi ook, maar is toch op een andere manier succesvol. Zelf vindt Pelé dat hij in zijn tijd beter was dan Messi, omdat hij tweebenig was. Al vindt de Braziliaanse voetballer wel dat Messi de beste voetballer van de 21e eeuw is. Misschien niet altijd de best geklede voetballer, maar zijn voeten spreken een andere taal.

Wie vind jij de beste speler allertijden? Pelé of Messi

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »