de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Scarface: van Cubaanse vluchteling tot koning van onderwereld

  • Geplaatst op
  • 0
Scarface: van Cubaanse vluchteling tot koning van onderwereld

Waarom waren de Cubanen helemaal niet blij met de film Scarface? Lees hier verder hoe de film zo wereldwijd bekend is geworden.

‘The world is yours.’ Het welbekende motto van Tony Montana (Al Pacino) in de film Scarface. Deze uitspraak verwoord zijn liefde voor het kapitalisme en daarmee de vrijheid zo rijk te worden als je wilt. Dit motto betekende ironisch genoeg tevens zijn dood.

De film Scarface was zowel omstreden als een doorslaand succes en heeft de filmwereld én politiek in de jaren ’80 flink op z’n kop gezet. Niet voor niets staat Scarface in de top 10 van beste misdaadfilms ooit.

Scarface, beste gangsterfilm allertijden

Van Cubaanse bootvluchteling tot koning van de onderwereld. Dat is het verhaal van de iconische misdaadfilm Scarface. Tony Montana is één van de Cubaanse bootvluchtelingen naar Miami tijdens de Cubaanse revolutie, geleid door communistisch leider Fidel Castro.

Samen met zijn goede vriend Manolo Ray (Steven Bauer) wordt Tony, na een stevige ondervraging bij aankomst in Florida, naar een berucht gevangenenkamp gestuurd. Frank Lopez, een steenrijke gangster, geeft ze de opdracht de voormalige Castro aanhanger Rebenga te doden, in ruil voor vrijheid. Al snel volgt een nieuwe opdracht, een drugsdeal.

Van afwasser naar drugsbaron

Tony staat hiermee aan het begin van wat uitgroeit tot een enorm drugsimperium. Na een paar maanden als afwasser gebuffeld te hebben in een aftands fastfoodtentje komt Tony zijn verlangen naar oneindig geld maken eindelijk uit. Dit leidt tevens tot zijn ondergang. Een drugsverslaving, paranoia en witwaspraktijken maakt Tony meer vijand dan vriend. De koning van de onderwereld eindigt dan ook een spectaculaire dood.

De topcast van Scarface

De schrijver van de film Oliver Stone schreef het script van Scarface terwijl hij zelf een cocaïne verslaving had. Aan inspiratie dus geen tekort, dat blijkt wel. De topcast, waaronder Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer en Robert Loggia maakte de film ongeëvenaard.

Van kritische recensies tot een miljoenen succes

De in eerste instantie kritisch ontvangen film werd een revolutionair succes. Het geweld, het constante gevloek en verbeeldend taalgebruik bleek zowel het succes als de ondergang van de misdaadfilm. Ook de popcultuur was onherroepelijk beïnvloed.  Al snel gevolgd door een serie van Scarface, een video game en menig Tony Montana imitaties tijdens een mannen avond uit met iconische uitspraken als "Say 'ello to my little friend," I always tell the truth, even when I lie."

 

Cubanen geportretteerd als misdadigers

Tony Montana was representatief voor duizenden Cubaanse bootvluchtelingen die in 1980 toestemming kregen van de Cubaanse regering Cuba te verlaten. Tachtig procent hiervan kwamen regelrecht uit de Cubaanse gevangenissen of psychiatrische instellingen en velen hadden dus een strafblad. Fidel Castro was de politieke tegenstanders en het Cubaans uitschot liever kwijt dan rijk, tijdens de vestiging van zijn communistisch regime.

Op hun beurt hoopte deze Cubaans politieke vluchtelingen in Miami een leven in vrijheid op te bouwen. Net aan het einde van de koude oorlog was Amerika ontvankelijk voor deze anticommunistische vluchtelingen en werkte dus graag mee aan hun toelating.  

Cubanen in opstand tegen Scarface

Veel Cubanen kwamen in opstand tegen de film, omdat ze vonden dat de Cubanen in de film onterecht afgeschilderd werden als een in drugs handelend volk. En dat terwijl er slechts één acteur in de film van oorsprong Cubaans was.

Een legendarische misdaadfilm dus, met net zulke legendarische uitspraken die nog generaties lang met het unieke Tony Montana accent geïmiteerd zullen worden.

Klik verder voor ons volledige aanbod aan kleding van Scarface 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »