de vlag es vlag se vlag eu vlag
test banner

Zo blijft je wollen kleding in topconditie!

  • Geplaatst op
  • 2
Zo blijft je wollen kleding in topconditie!

Langzaam maar zeker komen de wollen truien weer tevoorschijn. Maar hoe zorg je er nu voor dat je je wollen kleding eindeloos kunt dragen? Lees het in dit artikel.

De dagen worden langzaam maar zeker weer korter, de bladeren beginnen van de bomen te vallen. Oftewel, de herfst komt er weer aan. Na een mooie zomer wordt het nu toch echt tijd om de korte broeken op te bergen en de wollen truien weer tevoorschijn te halen. Zijn ze nog net zo mooi als toen je de trui kocht? Of vind je hier en daar een gaatje van ongewenste huisdieren? In dit artikel geven we je onder andere een aantal tips om je wollen kleding langer in topconditie te houden.

Wollen truien luchten

Het mooie van wol is, is dat het een goed zelfreinigende stof is. Over het algemeen is een keer goed luchten al voldoende om je trui weer helemaal op te frissen. Dat kan natuurlijk buiten, maar ook binnen kan je wollen kleding laten luchten. Bijvoorbeeld in de wasruimte. Deze ruimte is vaak al wat vochtiger door het gebruik van de wasmachine, waardoor je hier je kleding uitstekend kunt luchten. Of in de badkamer nadat je een warme douche een tijdje hebt laten stomen. De vochtige lucht werkt goed om onfrisse luchtjes en vouwen te verwijderen. Na een nachtje kan je je wollen trui weer aan.

Tips om wol te wassen

Heb je toch een vlek op je trui, dan zal je deze toch echt een keer moeten wassen. Bekijk hiervoor altijd eerst goed het wasvoorschrift. Over het algemeen mag je wol alleen met de hand wassen. Tegenwoordig hebben veel wasmachines al een speciaal wasprogramma hiervoor. Handig, want dan hoef je niet zelf aan de slag!

Moet je toch zelf je wollen kleding wassen, zorg dan voor lauwwarm water met een scheutje wasmiddel speciaal voor delicate stoffen. Voorzichtig het sopje inmasseren, goed uitspoelen met water van dezelfde temperatuur (van koud water ‘schrikt’ wol waardoor je kleding zijn model verliest) en voorzichtig drogen met een handdoek. In ieder geval niet je uitwringen! Leg de wollen trui op een handdoek, rustig oprollen en het water uit de trui drukken. Pak dan een schone handdoek en laat daar de gewassen trui plat op drogen. Of doe een stok door de mouwen en hang de trui tussen twee stoelen om te drogen. Laat je trui vooral niet te lang in het water staan, want dan krijg je vieze luchtjes die je er moeilijk uit krijgt.

Je wollen kleding weer als nieuw

Heb je er ook zo last van dat je wollen trui gaat pluizen? Of dat het zo kriebelt dat je de kleding eigenlijk nooit draagt? Met deze praktische tips kan je dit verhelpen.

De pluizige wollen trui

Door wrijving en schuren krijg je op een gegeven moment pluisjes. Vooral dus op je ellenbogen of ter hoogte van je riem. Deze kan je makkelijk verwijderen met een speciale pluizenkam. Trek de pluisjes er nooit zomaar uit, want dan kan je je kleding beschadigen.

De kriebelige wollen trui

Dé tip om het kriebelen te verminderen is om je wollen kleding in sopje te zetten van lauwwarm water met haarconditioner. Goed inmasseren, uitspoelen en laten drogen. 

De verharende trui

Vooral truien van Mohair en Angorawol kunnen verharen. Door de trui een beetje vochtig te maken en 24 uur in de vriezer te leggen, wordt dat al veel minder! Even laten ontdooien en je kan de trui gewoon weer aan.

En na de winter weer in de kast!

Maar hoe kan je wollen kleding nu het beste opbergen? Je kan wol makkelijk uittrekken, waardoor het altijd beter is om wollen kleding plat in de kast te leggen. Om te voorkomen dat er kleine beestjes zoals motten aan je kleding gaat knagen kan je de kleding in een dichte plastic box bewaren, of de kleding in papier wikkelen. Wat ook helpt is om lavendel in je kast te leggen. De beestjes kunnen namelijk niet tegen de geur van dit plantje.

Als je deze tips opvolgt, kan je nu met een gerust hart één van onze wollen truien kopen om er eindeloos van te genieten!

 

Reacties

  1. Astrid Astrid

    Marjolein, je kunt de trui op een wolprogramma wassen, met een klein beetje wasmiddel ( de helft van wat je normaal gebruikt), en een lekkere geurende wasverzachter toevoegen.
    Heb je ook last van pluizen dan kun je ipv wasverzachter ook een lekker ruikende haarconditioner gebruiken.
    Niet op hoger dan 800 centrifugeren en met een handdoek het vocht eruit ‘persen’.
    Dan liggend laten drogen.
    En lavendelzakje erop leggen, of in een afgesloten zak met lavendel opbergen. Blijft ie goed ruiken èn voorkom je motten.
    Succes!

  2. Marjolein Bruens Marjolein Bruens

    Ik heb een jas 65%angora 35% wol.Heb hem laten reinigen,er staat dry clean only in. Nu blijft de jas onfris ruiken.Kan ik hem in een bad leggen in een schraal sopje?Of kan hij in de wasmachine op wolwas?Hoop dat u een antwoord weet op mijn vraag.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »